Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Havet tar deras hem – öbor måste flytta

En liten ö i Karibiska havet håller långsamt på att försvinna. Hundratals människor gör sig nu redo att fly det stigande vatten som hotar deras hem.
–Det är den första ön i Latinamerika som människor måste fly ifrån på grund av havsnivåhöjningen, säger Maribel Pinto från Panamas klimatdelegation.

Kuna är ett av Panamas urfolk och bor på öar utanför den karibiska sidan av landets kust. Arkivbild.

Kuna är ett av Panamas urfolk och bor på öar utanför den karibiska sidan av landets kust. Arkivbild.

Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Klimat2023-12-10 10:05

I mer än hundra år har urfolket kuna levt ett enkelt liv på den lilla ön Carti Sugtup utanför Panamas norra kust. Här utgör extremväder som översvämningar och stormar existentiella hot. Och vid horisonten lurar fler mörka moln i klimatförändringens spår.

Tidvatten sköljer redan över vägar och in i hem på Carti Sugtup, som ingår i en grupp låglänta öar som enligt experter riskerar att slukas av havet i slutet av århundradet.

Nu gör sig hundratals öbor redo att flytta till fastlandet där Panamas regering byggt hus där de kan starta om sina liv. Flytten är försenad men väntas bli av nästa år, enligt Maribel Pinto, biträdande chef för Panamas delegation på klimatmötet COP28.

– Det är den första ön i Latinamerika som människor måste fly ifrån på grund av havsnivåhöjningen. Men det kan bli fler i framtiden, säger hon till TT:s utsända i Dubai.

– Vi tvingar ingen att flytta, men många känner att det inte längre går att stanna kvar. Men de har levt hela sina liv med havet utanför fönstret och nu måste de börja om och ändra allt. Hur kommer det att påverka dem?

Kraftig torka

Panama, som är något mindre än Svealand, har kust mot Stilla havet i söder och Karibiska havet i norr. Landet tampas med historiskt svår torka – vilket har riktat ljuset mot en av världens mest trafikerade handelsvägar.

Fraktfartyg med allt från leksaker till livsmedel har fastnat i köer och riskerar förseningar på upp till en månad på grund av de låga vattennivåerna som begränsar trafiken i Panamakanalen.

Torka är ett växande problem när klimatförändringen leder till högre temperaturer och för Panama förvärras situationen av väderfenomenet El Niño. Tillsammans skapar de problem som sträcker sig långt bortom försenade leveranser till USA och Europa.

– Torkan slår hårt mot produktionen av mat, säger Maribel Pinto.

– Jordbruket har det väldigt svårt just nu, människor förlorar sina djur och sina odlingar. De förlorar allt. Det är en av de viktigaste sektorerna för vår ekonomi.

Välkomnar fond

Representanter för hela världen befinner sig just på FN:s klimatmöte COP28, för att under två veckor hitta sätt att försöka bromsa den skenande klimatförändringen.

För Panamas del var det välkommet att mötet redan första dagen kunde ge grönt ljus till att sjösätta den omstridda fonden för skador och förluster. Den ska hjälpa sårbara länder att tackla klimatrelaterade effekter redan nu.

– Nu måste vi se till att det kommer in pengar och att det inte innebär några extra kostnader för länder som vill utnyttja fonden. Men det är också viktigt att de stora länderna minskar sina utsläpp, säger Pinto.

– Panama är väldigt sårbart för klimatförändringen. Nu är det väldigt torrt men ibland regnar det också extremt mycket. Det ändrar sig snabbt och vi måste försöka anpassa oss till alla olika scenarier på en och samma gång.

En av nyheterna på årets klimatmöte är den så kallade globala översynen som för första gången inventerar hur världens länder lever upp till Parisavtalets mål. Att det görs alldeles för lite är känt – men Pinto hoppas att processen ska leda till att länder höjer sina ambitioner och sänker sina utsläpp.

– Det tas några steg framåt på COP28. Förvisso väldigt små, men vi måste börja någonstans. Vi har ett stort arbete framför oss.

Fakta: FN:s klimatkonferens

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.


Fakta: Panama

Panama utgör den sydöstligaste och smalaste delen av det näs som förbinder Nordamerika med Sydamerika.

Ungefär mitt i landet finns en låg landkorridor mellan bergen. Här öppnades 1914 Panamakanalen mellan Stilla havet och Karibiska havet. Kanalen är en av världens viktigaste vattenleder.

Klimatet är tropiskt, varmt och fuktigt.

Panamas främsta energikällor är importerat oljebaserat bränsle och inhemsk vattenkraft.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!