Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så såg "Gertrud" på Vasaskeppet ut

"Gertrud" var blond, blåögd och bar troligen en röd yllemössa. Med hjälp av nya dna-analyser har forskarna lyckats rekonstruera hur människor ombord på skeppet Vasa såg ut.

Forskarna har gjort en ansiktsrekonstruktion av skelett G, även kallad Gertrud, från Vasaskeppet.

Forskarna har gjort en ansiktsrekonstruktion av skelett G, även kallad Gertrud, från Vasaskeppet.

Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM

Historia2023-06-29 04:30

Nya dna-analyser på skeletten från Vasa har gett forskarna fler pusselbitar. Tack vare analyserna vet man nu hår-, hud- och ögonfärg på en individ kallad G, som tidigare troddes ha varit en man men har visat sig varit en kvinna.

En ansiktsrekonstruktion har gjorts på "Gertrud", enligt ett pressmeddelande från Vasamuseet.

"Vi har med nya dna-analyser kommit fram till att individen vi kallar G med stor sannolikhet hade ljust hår, blå ögon och ljus hudton, säger Marie Allen, professor i forensisk genetik vid Uppsala universitet.

Ansiktsrekonstruktionen har gjorts av skulptören och arkeologen Oscar Nilsson i samarbete med Anna Silwerulv, dräkt- och textilforskare på Vasamuseet, som återskapt mössan med hjälp av tygfragment som hittades nära skelettet.

"Jag blev väldigt berörd av att se henne i mössan. Det var som att stå framför henne den 10 augusti 1628. Hon har klätt upp sig för den här färden", säger Oscar Nilsson.

Regalskeppet Vasa sjönk utanför Beckholmen i Stockholms inlopp på sin jungfruresa den aktuella dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!