Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tatueringar kopplas till ökad risk för cancer

Tatueringar kan öka risken att drabbas av cancer i lymfkörtlarna, enligt en ny svensk studie. Och storleken på tatueringen tycks inte spela någon roll.

Tatueringar kan vara en riskfaktor för en ovanlig cancerform, enligt ny forskning. Arkivbild.

Tatueringar kan vara en riskfaktor för en ovanlig cancerform, enligt ny forskning. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/ TT

Hälsa2024-06-03 11:33

Tatueringar blir allt populärare – i Sverige är numera var femte person tatuerad och bland unga är andelen ännu högre, enligt forskare vid Lunds universitet som står bakom den nya studien.

I studien jämfördes personer som drabbats av lymfom när de var mellan 20 och 60 år gamla, med en matchande kontrollgrupp ur befolkningen. Deltagarna fick besvara enkäter för att bland annat se vilka som var tatuerade.

Enligt resultaten var risken att drabbas av cancer i lymfkörtlarna, lymfom, 21 procent högre bland dem som var tatuerade än bland dem som inte var det. Detta efter det att man justerat för rökning och andra faktorer som kan påverka.

Något som förvånar forskarna är att det inte spelade någon roll om man hade en liten tatuering eller en som täckte stora delar av kroppen.

"Vad det beror på vet vi ännu inte. Men man kan spekulera i att en tatuering, oberoende av storlek, startar en låggradig inflammation i kroppen, som i sin tur kan trigga cancer", säger Christel Nielsen, docent inom epidemiologi vid Lunds universitet, en av forskarna, i en kommentar.

Eftersom lymfom är en mycket ovanlig sjukdom handlar det dock om en riskökning från väldigt låga nivåer. Forskarna betonar också att fler studier behövs för att bekräfta och undersöka sambandet.

Studien publiceras i vetenskapstidskriften Eclinical Medicine.

Forskarnas enkät besvarades av 1 398 personer med lymfom och 4 193 personer utan sjukdomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!