Oxveckorna är här – så hittar du ljuspunkterna

Oxveckorna är årets höjdpunkt! Eller? Tiden fram till nästa ledighet är lång och med de nygamla pandemirestriktionerna försvinner välbehövliga andningshål. Men det går att hitta ljus i mörkret.
–Det är viktigt att man tar hand om sig själv, säger psykologen Kerstin Jeding till TT.

Oxveckorna är en tuff tid för många, men det finns saker man kan göra för att den arbetsintensiva perioden ska kännas lättare. Arkivbild.

Oxveckorna är en tuff tid för många, men det finns saker man kan göra för att den arbetsintensiva perioden ska kännas lättare. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Hälsa2022-01-12 20:05

Jul- och nyårshelgerna innebär för många ett nödvändigt avbräck efter en höst präglad av arbete eller studier.

Men därefter börjar de så kallade oxveckorna – tiden fram till påsk – som i år innebär drygt tre månader utan någon extra helgledighet.

För den som vill att tillvaron ska kännas lite mindre tung finns det dock vissa råd man kan ta fasta på. Ett sådant är att försöka ta till vara på dygnets få ljusa timmar.

– Dagsljuset stabiliserar din dygnsrytm och en stabil dygnsrytm gynnar din sömn. Detta kommer i sin tur sannolikt att påverka ditt humör i en positiv riktning, säger Kerstin Jeding, legitimerad psykolog och filosofie doktor.

Fokusera på vardagen

Hon anser också att det kan vara värt att ta tillfället i akt och fundera igenom hur man skulle önska att livet såg ut. Annars är det lätt att man hamnar i fällan att uteslutande längta till helg och semester.

– Och livet består trots allt till väldigt stor del av vardag. Ska man maximera sitt liv så borde det inte bara handla om att maximera helgerna eller semestern utan om att hitta en vardag man trivs i.

– Försök identifiera ett litet konkret steg du kan ta åt det hållet.

Kerstin Jeding varnar samtidigt för att ständigt tänka i termer av att man "måste", "bör" eller "behöver" få saker gjorda, speciellt under en period som ofta upplevs som extra påfrestande.

– - Det är sällan hjälpsamt att tänka på det sättet, i stället handlar det om att leta efter varför man faktiskt vill göra något.

Sök hjälp vid behov

Förutom de långa arbetsveckorna är pandemin och coronarestriktionerna fortfarande ett faktum. På så vis är det inte konstigt om januari 2022 upplevs som särskilt kärv.

Man ska dock vara uppmärksam på att man inte hamnar i en situation där tillvaron inte längre känns hållbar, understryker Kerstin Jeding.

– Att ha dåliga och jobbiga perioder i livet, det är normalt. Men om de är så jobbiga att du känner att du har svårt att klara av din vardag, svårt att jobba eller inte får sova ordentligt i en sådan utsträckning att det verkligen påverkar dig, då ska du söka hjälp.

Fakta: Tre tips som gör oxveckorna lättare

Försök ta till vara på dagsljuset och håll dig utomhus i åtminstone en halvtimme en dag. Går gärna ut på en kort promenad under lunchen om du har möjlighet.

Fysisk aktivitet har många goda effekter för både den fysiska och mentala hälsan och har bland annat positiva effekter för matsmältningen, som i sin tur påverkar humöret. Lägg inte tid och pengar på ett gymkort om du inte har lust med det, en promenad eller påtande i trädgården framåt vårkanten kan gott och väl räcka.

Försök identifiera hur du skulle kunna få en vardag som du trivs med. Undvik att sikta mot stora, genomgripande förändringar som du vet sannolikt inte kommer att bli. Satsa i stället på att hitta små konkreta steg som är realistiska att uppnå. Det kan exempelvis handla om att återuppta kontakten med gamla vänner eller att lära sig vinterbada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!