Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mörk choklad kan minska risken för sjukdom

Mörk choklad tycks kunna sänka risken att drabbas av en av våra största folksjukdomar. Och det ska vara just mörk choklad och inte mjölkchoklad, enligt resultaten från en observationsstudie.

Mörk choklad till skillnad från mjölkchoklad, kopplades i en studie till minskar risk för diabetes typ 2. Arkivbild.

Mörk choklad till skillnad från mjölkchoklad, kopplades i en studie till minskar risk för diabetes typ 2. Arkivbild.

Foto: Brenda Carson/Shutterstock/TT

Hälsa2024-12-09 11:36

Budskapet kommer från en studie där forskare har analyserat självrapporterade uppgifter om bland annat chokladkonsumtion från omkring 190 000 individer i USA.

Personerna som ingick hade inte diabetes, hjärt-kärlsjukdom eller cancer vid studietidens början och de följdes upp i snitt under 25 år. Deltagarna fyllde återkommande i uppgifter om bland annat kostvanor.

Forskarna jämförde uppgifter om chokladkonsumtion från formulären med hälsodataregister och förekomst av bland annat diabetes typ 2.

Lägre cancerrisk

För omkring 111 600 individer fanns uppgifter om vilken typ av choklad de ätit, ljus eller mörk. Efter att forskarna tagit hänsyn till andra riskfaktorer för diabetes som kost, fysisk aktivitet, BMI och förekomst av diabetes i familjen visade det sig att de som uppgav att de åt minst 150 gram mörk choklad i veckan hade 21 procents lägre risk att utveckla diabetes än de som inte åt mörk choklad.

Dessutom sågs en riskminskning med 3 procent för varje ytterligare portion på 30 gram som de åt per vecka. Ett ökat intag av mjölkchoklad kopplades till viktökning vilket inte syntes för mörk choklad. Resultaten har publicerats i tidskriften BMJ.

Antioxidanter

Mörk choklad innehåller ofta lika många kalorier och andel mättat fett som mjölkchoklad. Forskarna resonerar kring att det kan vara den höga andelen flavonoider som finns i mörk choklad som ger hälsofördelar. Flavonoider hör till en grupp ämnen som brukar kallas antioxidanter som finns i bland annat, bär, äpplen, kål och spenat.

Men forskarna påpekar att det utifrån resultaten inte går att slå fast att det är den mörka chokladen som ligger bakom den lägre diabetesrisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!