Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många hostar – men inte mer än normalt

Har du många sjuka kollegor just nu eller är det många som är hemma och vabbar? Trots att det kan verka som att förkylningarna aldrig släpper ligger vi på normala sjukdomsnivåer för årstiden, enligt Folkhälsomyndigheten.

I takt med att vi rör oss mot sommaren kommer förkylningarna att avta igen. Arkivbild.

I takt med att vi rör oss mot sommaren kommer förkylningarna att avta igen. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Hälsa2022-04-15 07:45

Just nu ökar förkylningarna i samhället. Folkhälsomyndigheten har den senaste månaden uppmätt en ökad andel rhinovirus och metapneumovirus, jämfört med månaden innan. Även influensan har kommit tillbaka efter att ha varit helt borta i några veckor.

– Det är många som hostar och har ont i halsen den här tiden på året. Det sammanfaller också med pollensäsongen, säger Annasara Carnahan, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Covid-19 står också för en stor del av de sjukdomar som sprids.

Att det ter sig som att vi är mer sjuka sedan pandemin började är dock inte så konstigt, menar Carnahan. Rekommendationen om att stanna hemma när man är sjuk ligger kvar. Det gör det mer märkbart när vänner och kollegor är förkylda.

– Tidigare märktes det inte på samma sätt när människor var sjuka. Då kunde personer gå runt och snörvla på arbetet utan att man tänkte på det, säger hon.

– Vi känner efter extra mycket hur vi mår nu. Jag tror att vi har vant oss vid det.

Förkylningssäsongen börjar oftast under hösten när barnen återvänder till skolorna. I takt med att vi rör oss mot sommaren kommer förkylningarna att avta igen.

Fakta: Luftvägsvirus

Både barn och vuxna drabbas av en rad olika luftvägsvirus, exempelvis:

RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus)

Influensa A

Influensa B

Humant metapneumovirus

Coronavirus

Parainfluensavirus

Rhinovirus

Adenovirus

Källor: 1177 Vårdguiden, Karolinska universitetslaboratoriet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!