Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lång process till skadestånd: "Himla besvärligt"

HD-domen om det PFAS-förgiftade dricksvattnet öppnar dörren för skadestånd, men vägen dit kan bli lång. Drabbade måste kunna visa att de har fått men på grund av kemikalierna.
–Det är det som är så himla besvärligt – att klara av den bevisbördan, säger Eva Lindell-Frantz, docent i civilrätt.

Ronny Johannesson, styrelseordförande Ronneby Miljö och Teknik, Roger Fredriksson, kommunstyrelseordförande Ronneby, Herman Afzelius och PFAS-föreningen i Stadshuset i Ronneby efter Högsta domstolens dom i PFAS-målet.

Ronny Johannesson, styrelseordförande Ronneby Miljö och Teknik, Roger Fredriksson, kommunstyrelseordförande Ronneby, Herman Afzelius och PFAS-föreningen i Stadshuset i Ronneby efter Högsta domstolens dom i PFAS-målet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa2023-12-05 20:05

Högsta domstolen slår i sin dom i det så kallade PFAS-målet i Blekinge fast att det är en personskada att ha höga halter av PFAS-ämnen i blodet, vilket medför en förhöjd risk för vissa negativa hälsoeffekter och sjukdomar.

För att få skadestånd krävs dock att drabbade nu visar att de har fått men som orsakats av förgiftningen.

– Domen är ju prejudicerande på så sätt att om man har fått in något i kroppen som påverkar kroppen negativt skulle det kunna betraktas som en personskada. Det kan ju vara något annat än PFAS. Men du måste alltid kunna peka ut ett ansvarsobjekt – vem kom detta ifrån, säger Eva Lindell-Frantz, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Hoppas på överenskommelse

I fallet i Blekinge har ansvarsfrågan i den bemärkelsen inte varit omtvistad – det kommunala vattenbolaget har erkänt att invånarna fått PFAS i sina kroppar genom dricksvattnet.

– Den blotta omständigheten att du har sådana här PFAS-värden gör att de har en personskada, enligt domen. Detta eftersom det påverkar dem negativt på ett eller annat sätt, säger Eva Lindell-Frantz.

Kommunen säger nu att man hoppas nå en överenskommelse med de runt 150 invånare som stämt vattenbolaget, men att den fortsatta processen beror på hur kommunens försäkringsbolag ser på saken.

HD har inte tagit ställning till i vilken utsträckning personskadorna har lett till några skadeföljder som ska ge de drabbade rätt till ersättning.

– Frågan är om det är ett men som de har drabbats av. Att de har fått den här nedsatta funktionen i sin kropp och hur det ska värderas i sådana fall. Oro för att längre fram drabbas av sjukdomar kan betraktas som ett men också, säger Eva Lindell-Frantz.

Bevisbördan hamnar på de drabbade.

– De som har drabbats av cancer har naturligtvis ett lidande och kostnader med exempelvis inkomstförluster, men de måste visa att cancern beror på PFAS. HD säger i domen enbart att förhöjda PFAS-värden utgör i sig en personskada som man eventuellt kan få ersättning för, men om den personskada i sin tur lett till ytterligare skador måste man kunna visa den kopplingen.

Inga miljontals kronor

När det kommer till exempelvis men efter trafikskador har Trafikskadenämnden tabeller för schablonersättningar.

– Det betyder att du måste ha en läkare som sätter ett procenttal på ditt funktionshinder, säger Eva Lindell-Frantz.

– Sedan ska man säga att vi befinner ju oss inte i USA när det gäller hur mycket man kan få i kompensation för sådana här saker. Det lär inte bli sådana tal, om det nu blir ersättning för men. Det blir inte några miljontals kronor till var och en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!