Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Läkarens larm: Unga fast i missbruk av lustgas

Läkare varnar för att allt fler unga missbrukar lustgas – som vid långvarig användning kan leda till förlamning.
–Det är katastrof för dem, säger neurologen Magnus Johnsson.Nya siffror från CAN visar samtidigt att 14 procent av gymnasietvåorna någon gång testat gasen.

En långvarig användning av lustgas kan ge brist på vitamin B12, vilket kan leda till nervskador. Arkivbild.

En långvarig användning av lustgas kan ge brist på vitamin B12, vilket kan leda till nervskador. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa2023-11-23 19:18

Andelen elever i årskurs två på gymnasiet som någon gång har provat lustgas har minskat något sedan i fjol, från 17 procent till 14 procent, men är fortsatt relativt stor. Bland niondeklassarna ligger andelen ungefär på samma nivå som förra året, cirka 5–6 procent.

Det visar preliminära och ännu inte publicerade siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som årligen undersöker skolungdomars vanor när det kommer till alkohol, rökning och narkotika.

– Vi frågar också om de har använt lustgas de senaste tolv månaderna och även där har det sjunkit från 14 till 10 procent i årskurs två på gymnasiet. Men det är för tidigt att uttala sig om det är någon sorts trend eller varför det ser ut så, säger Siri Thor, utredare på CAN.

Akut syrebrist

Larmen om att allt fler unga andas in gasen som partydrog har de senaste åren avlöst varandra. I fjol fick Giftinformationscentralen in tre gånger så många samtal om förgiftningar av lustgas jämfört med året innan.

Samtidigt har en rad samhällsaktörer varnat för faror. Enligt Magnus Johnsson, neurolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, finns det både akuta och mer långsiktiga risker med att använda lustgas i berusningssyfte.

– Sker det under okontrollerade former kan det vara väldigt farligt. Det har förekommit att patienter har kommit in med akut syrebrist, hjärtproblem eller liknande. Det finns till och med rapporter om att personer har dött när de har använt lustgas, men det är väldigt ovanligt, säger han.

Drabbas av förlamning

Som neurolog ser han dock främst effekterna av ett långvarigt användande, som bland annat kan orsaka brist på vitamin B12 i kroppen. Detta riskerar att leda till nervskador eller skador på benmärgen – ibland så pass allvarliga att personen behöver rullstol. I värsta fall kan skadorna bli kroniska.

– Jag har sett flera patienter som har kommit in efter att ha tappat känseln eller blivit förlamade. Det gäller dem som använt stora mängder lustgas under en längre tid och oftast flera gånger i veckan.

Fastnar i missbruk

Magnus Johnsson upplever att missbruket av lustgas ökat. Allt oftare möter han patienter i 20-årsåldern som söker vård för svåra skador efter att de köpt stora mängder och andats in gasen regelbundet hemma.

– Det är katastrof för dem. De kan få långvariga neurologiska problem med förlamning till exempel och som med alla andra missbruk har jag sett att det förstör för dem i livet vad gäller relationer, jobb och annat.

Enligt Magnus Johnsson kan bakomliggande problem med ångest vara en av anledningarna till att unga fastnar i ett missbruk av lustgas.

– Ofta har jag sett att det blir som ett sätt att fly undan sin vardag och sitt liv. Just den stunden man använder det känns ju saker bättre, men effekten är väldigt kortvarig, så det blir att många behöver ta nytt hela tiden för att ha kvar den känslan.

"Inte ofarligt"

Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige och det är inte olagligt att sälja gasen för privat bruk. Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att informera om riskerna med lustgas och vill dessutom utreda en åldersgräns.

Magnus Johnsson vill se en reglering av försäljningen.

– Det viktigaste är att man inser att det finns allvarliga risker med detta, att det inte är ofarligt som en del verkar tro.

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen gick ut till cirka 350 skolor/klasser i årskurs 9 respektive år 2 på gymnasiet, enligt ett slumpmässigt urval.

80 procent av skolorna med niondeklassare och 85 procent av skolorna med gymnasietvåor deltog. Sammanlagt handlar det om drygt 5 000 elever i respektive årskurs.

Bortfallet uppgick till 22 procent i nian och 20 procent i tvåan på gymnasiet. Här ingår exempelvis elever med sjukfrånvaro eller elever som valt att inte delta.

De fullständiga resultaten från CAN:s undersökning publiceras i en rapport den 11 december.

Källa: CAN:s nationella skolundersökning


Fakta: Lustgas

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.

Namnet kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.

Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar. Då är den utblandad med syrgas

Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.

Vid långvarigt missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Källa: Giftinformationscentralen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!