Det är framför allt äldre personer och de som redan har hjärtproblem som har en ökad risk att drabbas när temperaturen plötsligt sjunker. Och det verkar inte vara själva kylan utan temperaturförändringen som påverkar hjärtat.
I en studie, publicerad i tidskriften Journal of the American College of Cardiology, har forskare gått igenom data från 120 000 hjärtinfarkter i Sverige mellan oktober och mars under åren 2005 till 2019.
Ökade efter två dagars kyla
Forskarna jämförde patienternas bostadsort med väderdata från SMHI. Då såg de att antalet hjärtinfarkter ökade efter att det varit kallt i två dagar i rad. Sambandet påverkades inte av hur kallt det var från början utan av hur stor temperaturförändringen var.
Om det till exempel var tio grader och dagen efter blev minus fem grader ökade inte antalet hjärtinfarkter första dygnet. Men om kylan höll i sig några dagar ökade risken för hjärtinfarkt. Den största riskökningen syntes mellan dag två och sex med kyla. Genomsnittsåldern för de personer som drabbades av hjärtinfarkt var 71 år.
Stressystemet aktiveras
Av den typen av registerstudier går det inte att slå fast att det är kölden som utlöser hjärtinfarkten, bara att det syns ett samband. Men enligt forskarna skulle orsaken till att risken för hjärtinfarkt ökar i kyla vara att kroppens stressystem aktiveras för att vi ska hålla värmen. Det leder till att blodkärlen drar ihop sig vilket i sin tur höjer blodtrycket och får hjärtat att slå snabbare. Till slut kan påfrestningen bli för stor, inte minst för dem som redan har hjärt-kärlproblem.
Studien bygger på data från det svenska kvalitetsregistret Swedeheart som finansieras bland annat av Hjärt-Lungfonden.