– De här resultaten ligger i linje med de nya nordiska näringsrekommendationerna som rekommenderar en begränsning av konsumtionen hos barn, säger Paulina Nowicka, dietist och professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet som forskar om barnobesitas.
I studien som publicerats i tidskriften Jama Pediatrics har forskarna tittat på tillgänglig forskning om kopplingen mellan konsumtion av så kallad “100-procentig” fruktjuice, alltså juice utan tillsatt socker, och kroppsvikt både hos barn och vuxna.
Inte som frukt
Att som vuxen dricka ett eller ett par glas sådan juice om dagen tycks ha en liten koppling till viktuppgång. För barn däremot, tycks fruktjuicen påverka vikten om man dricker mer än ett glas om dagen. Ju yngre barn desto större påverkan. Forskarna kan inte utifrån studien säga att det är fruktjuicen som ligger bakom ett högre BMI, bara se ett samband.
– Det kan vara lätt att tro att ren fruktjuice är både gott och nyttigt. Men till skillnad från frukt så ger inte juice samma mättnad och håller inte magen i gång. Kroppen har svårare att läsa av flytande kalorier och det är välkänt att det är kopplat till viktuppgång jämfört med kalorier i fast form, säger Paulina Nowicka.
Även om 100-procentig fruktjuice är bättre än saft och sockrad läsk så är det inte samma sak att dricka ren fruktjuice som att äta frukt.
Att dricka ett glas apelsinjuice ger till exempel en betydligt snabbare höjning av blodsockret än att äta en hel apelsin. Det beror på att fruktosen (sockret) från apelsinen når blodet i en mer långsam takt än när den dricks som juice.
Det i sin tur gör att levern snabbare tar upp fruktosen vilket bland annat påverkar blodfetterna. På sikt kan också högt blodsocker leda till övervikt, typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdom. En hel frukt innehåller också fibrer, vitaminer och näringsämnen i högre grad än juicen.
Föräldrar frågar
I sitt yrke möter Paulina Nowicka överviktiga barn som behöver stöd för att gå ner i vikt och lägga om kosten. Många frågor från föräldrar handlar om just drycker.
– Personligen tycker jag att juice ska vara något man får till en lyxig lördagsfrukost, en sällandryck, säger hon.
Det är också ett problem att barn vänjer sig vid att allt ska smaka sött.
– Små barn är väldigt påverkbara och om de vänjer sig vid att hela tiden dricka söta drycker så är det ofta svårt att dra ner. Dessutom påverkar juicer smakupplevelsen av annan mat, säger hon.
För den som har svårt att få barnet att dra ner på juice och andra söta drycker är hennes tips att spä ut drycken. Då kan man stegvis vänja sig av vid den söta smaken. Att dricka sockerfri läsk kan också vara ett alternativ.
– Jag har sett att för många kan lightläsk vara ett steg på vägen. Och det är bättre för tänderna och innehåller ju färre kalorier, säger hon.