Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färdigmat via appar kopplas till övervikt

Att beställa hem färdigmat via appar tycks vara betydligt vanligare i hushåll där den som sköter inköpen har fetma, enligt en brittisk studie. Resultaten riktar ljuset mot att nya konsumtionsmönster kan spä på hälsoklyftorna i samhället.

Enligt studien var fetma var dubbelt så vanligt i hushåll som ofta beställde måltider via appar. som i de som inte gjorde det. Arkivbild.

Enligt studien var fetma var dubbelt så vanligt i hushåll som ofta beställde måltider via appar. som i de som inte gjorde det. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT, Fredrik Sandberg/TT

Hälsa2024-08-26 10:51

Det är forskare i Storbritannien som har undersökt sambanden mellan olika matval, inkomst, yrken och övervikt hos ett antal hushåll baserade i London och norra England.

Forskarna använde sig av data om inköp av livsmedel som gjorts digitalt och av självrapporterade uppgifter om hur ofta deltagarna i studien köpte mat från restauranger via appar.

Forskarna grupperade hushållen utifrån inkomst och typ av yrke hos den som oftast gjorde inköpen. Yrkena delades upp i fyra grupper enligt en särskild skala utifrån om de var tjänstemän eller arbetare och hur kvalificerade arbetsuppgifter de hade. Även självrapporterat BMI hos den som gjorde inköpen samlades in. Totalt ingick 1 500 hushåll i analysen.

Ger en varningssignal

Slutsatsen i studien, som publicerats i tidskriften BMJ Public Health, är att fetma var dubbelt så vanligt i hushåll som ofta beställde måltider för hemleverans via appar än de som inte använde sådana. Det var också vanligare att beställa färdigmat via appar i hushåll med yrken med lägre socioekonomisk status.

– Vi vet att kostvanor och även ohälsa skiljer sig mellan olika socioekonomiska grupper, säger Christina Berg, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Den här studien ger en varningssignal om att nya möjligheter att handla livsmedel och måltider kanske kan bidra till att förstärka de ojämlikheterna.

Nya mönster påverkar

Även om det i den här typen av observationsstudier inte går att säga huruvida det är färdigmaten som ligger bakom övervikten så pekar den på att nya konsumtionsmönster kan påverka oss. Något som Christina Berg menar är bra att vara medveten om.

– Det går inte att säga att det är näringsmässigt sämre att beställa färdiglagat än livsmedel online, det beror så klart på utbudet och vad kunden väljer. Men många snabbmatsrestauranger har få hälsosamma alternativ, säger hon.

Forskarna bakom studien skriver också att apparna kan göra det lättare med ohälsosamma matval.

– Man kan också tänka sig att det är lätt att göra fler spontanköp för den som sitter i soffan och skrollar menyer i en app och snabbt kan få hem en färdiglagad måltid med både dryck och efterrätt, säger Christina Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!