Tidigare i sommar lade EU-kommissionen en stor beställning på det antivirala läkemedlet remdesivir för omkring 30 000 covidpatienter. Tanken var att EU-länderna skulle dela på doserna som kostar över 750 miljoner kronor.
Socialstyrelsen anmälde då ett intresse för 70 000 doser, vilket beräknas räcka till ungefär 10 000 covidpatienter. Men till en början får Sverige nöja sig med betydligt färre, totalt 1 728 doser, som räcker till cirka 250 covidpatienter.
– De 70 000 doserna är prognosticerade utifrån Folkhälsomyndighetens scenario med 10 000 i behov av sjukhusvård. Vi tror inte att det kommer att hända men det är ett "worst case scenario", säger Maria State, chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli.
Mer kommer
Det första partiet med doser ska efterföljas av ytterligare två, men Socialstyrelsen vet inte hur många doser det handlar om.
– Vi har ett gynnsamt utgångsläge med antal patienter som behöver remdesivir just nu. Så vår bedömning är att de som behöver remdesivir kommer att få det, säger Maria State.
Lagret har räckt
De 1 728 första doserna anlände till Sverige förra veckan och har än inte börjat användas. Sverige har sedan tidigare ett mindre lager av remdesivir som vården har fått klara sig på under sommaren. Den globala tillgången har varit begränsad, eftersom USA köpt upp nästan hela lagret av remdesivir från tillverkaren.
– Min uppfattning är att väldigt få doser har använts. Dels har pandemin varit i ett lugnt skede, dels vet vi inte hur mycket vi kommer få framöver så man har ju verkligen försökt använda det på de patienterna där man tror att det gör absolut mest nytta, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne som ansvarar för den nationella fördelningen av remdesivir.