Stor ökning av antal larmsamtal om ättika

Försäljningen av ättika har skjutit i höjden – och i takt med att fler picklar grönsaker och använder ättiksyra för att städa miljövänligt ökar även antalet samtal till Giftinformationscentralen.

Den vanligaste orsaken till samtal om både barn och vuxna är förtäring. Näst vanligast för barn är ögonstänk medan det för vuxna är inandning. Arkivbild.

Den vanligaste orsaken till samtal om både barn och vuxna är förtäring. Näst vanligast för barn är ögonstänk medan det för vuxna är inandning. Arkivbild.

Foto: JACK MIKRUT

Hälsa och sjukvård2020-08-22 07:10

Antalet samtal om ättika till giftinformationscentralen har ökat från 211 stycken 2010 till 545 stycken 2019 och i år pekar allt på att det ökar ytterligare.

– När försäljningen ökar och någonting finns mer tillgängligt i hemmen, då ökar också tillbuden, det hänger ihop, säger Johanna Nordmark-Grass, läkare vid Giftinformationscentralen.

Det har blivit trendigt att använda ättika som ingrediens i hemgjorda rengöringsmedel, samtidigt tar sig allt fler tiden att göra egna inläggningar av olika livsmedel som gurka och rödlök. Dessa två företeelser tros ligga bakom en stor ökning i försäljningen av ättika på senare tid.

Under årets första halva har försäljningen av ättika ökat med 35 procent, enligt Kavli som äger Perstorps ättika. Även från stora livsmedelskedjor som Coop och Willys kommer rapporter om att försäljningen ökat med omkring 30 procent.

164 samtal om barn

Samtidigt har 439 personer hittills i år ringt giftinformationscentralen med ättiksrelaterade frågor. I 275 av fallen handlade det om en vuxen som kommit i kontakt med ättika genom antingen förtäring, inandning, ögonstänk, kontakt med hud eller övrigt. I 164 fall handlade samtalet om barn.

– När det gäller barn handlar det oftast om att barnet kommit åt ättika som står framme. Ibland ställer man fram ättika för att man tycker att det tar bort dålig lukt, säger Markus Tellerup, apotekare på Giftinformationscentralen.

När det gäller vuxna handlar en ganska stor andel av fallen om antingen ögonstänk eller att man råkat andas in ångor från ättika i samband med att man städat.

– Ångorna kan svida i ögon, näsa och mun. Man kan få hosta och till och med uppleva lite andnöd, säger Johanna Nordmark-Grass.

Kan ge frätskador

Markus Tellerup uppskattar att omkring var tionde samtal slutar i att fysisk läkarvåd rekommenderas.

Som mest skada kan ättika göra om man råkar dricka den. Den 24-procentiga ättikan kan ge frätskador i munnen, matstrupen och magsäcken. Han man otur kan man få det i struphuvudet vilket kan göra att man får svårt att andas.

– Den 24-procentiga ättikan är egentligen så pass stark att vi har ifrågasatt att den säljs som livsmedel. Det gör att folk kanske ofta inte är helt medvetna om hur riskabel den kan vara att dricka outspädd, säger Markus Tellerup.

"Kräks inte upp ättika"

I motsats till vad som ofta rekommenderas när man får i sig något skadligt så ska man när det gäller ättika inte försöka kräkas upp den.

– Har man väl druckit ättika är det bättre att den är kvar i magsäcken än att det åker upp och ned. Sen kan man skölja ur munnen och dricka lite för att helt enkelt spä ut ättikan, säger Johanna Nordmark-Grass.

Mycket tyder redan på att samtalen om ättika kommer att öka i år jämfört med förra året och sannolikt har det en koppling till den ökade försäljningen.

– Vi har även haft påtagligt fler frågor om handsprit nu sedan februari. Det finns alltid en sådan koppling, när något används mer då blir det fler tillbud, säger Markus Tellerup.

Fakta: Antal larmsamtal om ättika

Antalet samtal till Giftinformationscentralen per år de senaste tio åren.

2020 (jan-jul): 439

2019: 545

2018: 562

2017: 519

2016: 531

2015: 399

2014: 402

2013: 353

2012: 329

2011: 277

2010: 211

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!