Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Splittrad inställning till vaccin i vården

Det finns en ovilja bland vissa anställda inom vården att vaccinera sig mot covid-19. Men bilden är splittrad. Enligt Kommunal finns ett vaccinmotstånd, medan Vårdförbundet tvärtom upplever att fackets medlemmar efterfrågar vaccin.

Vid vaccinationscentralen på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö vaccinerades sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Arkivbild.

Vid vaccinationscentralen på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö vaccinerades sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-05 19:53

I skånska Burlöv tackade 42 procent av de anställda på särskilda boenden nej till covidvaccin, avslöjade Dagens Nyheter sedan kommunerna i de tre storstadsregionerna kartlagts. 13 av kommunerna uppgav att minst var fjärde anställd avvaktar med att tacka ja till vaccin.

En ny intervjustudie med omkring 100 anställda inom hemtjänst och äldreomsorg, som Folkhälsomyndigheten genomfört, visar delvis en annan bild. Bland deltagarna hade åtta av tio redan vaccinerat sig eller planerade att göra det.

Oro för biverkningar

De övriga, två av tio – som antingen tackat nej till att vaccinera sig eller skjutit upp beslutet om vaccination till senare – gjorde det på grund av oro för biverkningar eller för att de hade någon bakomliggande sjukdom eller var gravida.

"Även om det är en mindre studie som har begränsningar så ser vi en hög acceptans för vaccination mot covid-19 hos personalen som deltagit. Majoriteten hade redan vaccinerat sig eller planerar att göra det. Samtidigt får vi värdefulla indikationer på vad som är viktigt för de som har frågor eller funderingar," säger statsepidemiolog Anders Tegnell, i ett pressmeddelande.

Fackförbundet Kommunal ser att vaccinmotståndet fortfarande finns kvar.

– Det finns så klart ett vaccinationsmotstånd. Konstigt vore det annars. Undersköterska är Sveriges största yrke, men vår bild är att det kommer att lösa sig när vaccinationen kommer i gång ordentligt, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

Olika orsaker

Han pekar på att det finns flera orsaker till att en del medlemmar inte vill vaccinera sig. Dels handlar det om att många redan varit sjuka i covid-19, dels om att det sprids negativ information om covidvaccinet, bland annat i sociala medier.

– Vår bild är att vaccinmotståndet är stort på vissa arbetsplatser, men det ser olika ut. Man måste komma ihåg att oavsett om man vaccinerar sig eller inte är det viktigt att ha skyddsutrustning, säger han.

Vårdförbundet upplever däremot inget vaccinmotstånd alls:

– Tvärtom efterfrågar man det i de verksamheter där man är utsatt för smitta, säger vice ordförande Ann Johansson.

Tobias Baudin välkomnar en vaccinationskampanj riktad mot vårdpersonal.

– Det kan aldrig bli för mycket information, samtidigt hoppas vi att arbetsgivaren står för informationen på arbetsplatserna och organiserar vaccinationen så smidigt som möjligt på arbetstid.

Befolkningsinriktad kampanj

Men Vårdförbundets Ann Johansson anser att en kampanj som riktas mot vårdpersonal egentligen inte behövs.

– Det är en icke-fråga, eftersom det inte finns något motstånd mot att vaccinera sig bland våra medlemmar. Jag har en tro att när man väljer de här yrkena, som vi har, då har man någon form av positiv ingång till läkemedel och behandling, och även förebyggande arbete. Och vaccination är ju en del av det, säger hon.

Samtidigt tror hon att det kan vara viktigt med en befolkningsinriktad kampanj om man vill undvika samhällssmitta, eftersom det är den som driver hela pandemin.

TT: Borde den redan vara i gång?

– Det är är svår fråga, eftersom vi inte vet när vaccinen kommer och vi kan köra i gång ordentligt. Det är inte bra om man är för tidigt eller för sent ute med en kampanj.

Fakta: Prioriteringesordningen för vaccinering

Fas 1:

Särskilda boenden/personer med hemtjänst

Vård- och omsorgspersonal

Hushållskontakter

Fas 2:

65 år och äldre

Vissa medicinska riskgrupper (dialys och transplanterade) samt hushållskontakter

LSS/assistansersättning

Hälso- och sjukvårds- samt omsorgspersonal

Fas 3:

60–64 år med medicinsk riskökning

60–64 år

18–59 år med medicinsk riskökning

Personer med svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder

Fas 4:

Övriga 18–59 år

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!