Oro för anstormning om besöksförbud hävs

Svenska äldreboenden bävar för en eventuell rusning av anhöriga om det nationella besöksförbudet tas bort den 1 oktober.
–Det finns en oro för att det kommer väldigt många besök samma dag som besöksförbudet upphör, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

Det nationella besöksförbudet gäller till och med sista september. Arkivbild.

Det nationella besöksförbudet gäller till och med sista september. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-14 06:30

Det nationella besöksförbudet på äldreboende gäller till och med sista september, och det är ännu okänt vad som händer därefter. Om regeringen beslutar att inte förlänga det vill arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) se tydliga myndighetsriktlinjer för hur äldreomsorgen ska hantera en sådan övergång.

– Det kan lätt bli en kaotisk situation. Man har inte fått träffa sin mamma eller mormor på jättelänge och så kommer jättemånga och har ett stort kaffekalas, men är det så bra? säger Greger Bengtsson.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har fått regeringsuppdraget att yttra sig om huruvida besöksförbudet kan upphöra och i så fall komma med förslag på åtgärder som kan ersätta förbudet.

SKR, som är i dialog med kommunerna, vill dels se att det ska bli möjligt att fatta beslut om lokala besöksförbud vid utbrott av covid-19, dels få möjligheten att isolera coronasmittade personer med demenssjukdom.

– I nuläget tror jag inte att det finns någon kommun där ett besöksförbud skulle behövas, säger Bengtsson.

Även om SKR anser det som rimligt att ta bort besöksförbudet den 1 oktober, anser organisationen och kommunernas företrädare att åtgärden varit viktig.

– Bilden har varit samstämmig att besöksförbudet har varit väldigt bra för att minska och få bot på smittan på äldreboende, säger Greger Bengtsson.

Fakta: Besöksförbud

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan 1 april och gäller till och med sista september.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har fått regeringsuppdraget att utreda om det från och med oktober går att ersätta besöksförbudet med andra åtgärder. Resultatet ska presenteras senast 15 september.

Förbudet är generellt. Den verksamhetsansvarige för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!