Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt svenskt fall efter Astra – över 65 år

En svensk kvinna i 70-årsåldern har drabbats av den koagulationsrubbning som konstaterats vara en ovanlig biverkning från Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Hälsa och sjukvård2021-04-21 11:56

Hittills har 429 000 personer fått AZ-vaccinet i Sverige, enligt Läkemedelsverkets senaste uppdatering.

Den drabbade kvinnan utgör det fjärde svenska fallet där det finns en bekräftad kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar – efter vaccination med Astra Zenecas vaccin.

– Det är en kvinna, knappt 70 år gammal, tidigare väsentligt frisk och som har fått Astra Zenecas vaccin för en dryg vecka sedan. Ett nytt fall som vi precis fått in, säger Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson.

Kvinnan intensivvårdas, enligt Läkemedelsverkets senaste uppgifter. Fallet kommer att rapporteras till europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) under onsdagen.

De tre andra svenska fallen rör två kvinnor i 60-årsåldern samt en kvinna i 30-årsåldern. Ett av fallen handlar om ett dödsfall.

I Sverige är vaccinet godkänt för alla vuxna, men Folkhälsomyndighetens rekommendation är att det endast ska ges till 65-plussare. Den stora majoriteten av de inrapporterade fallen av koagulationsrubbningar i Europa rör kvinnor yngre än 60 år.

Det nya fallet, som alltså rör en 65-plussare, hanteras inte på något annat sätt från Läkemedelsverket jämfört med de andra fallen, enligt Veronica Arthurson.

– Min bild är att om det finns enstaka fall som sticker ut från majoriteten, till exempel gällande ålder, så påverkar inte det nödvändigtvis konklusionerna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!