Ny behandling mot cancer kan vara lovande

En ny experimentell behandling mot hudcancer visar lovande resultat, skriver Läkemedelsvärlden. För tre svårt sjuka personer, som ansågs ha kort tid kvar att leva, vände sjukdomsförloppet och de är i dag långtidsöverlevare.

Forskare från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset presenterar lovande resultat av cancerstudie. Arkivbild.

Forskare från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset presenterar lovande resultat av cancerstudie. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-21 06:05

Forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har publicerat resultat från en studie där personer med långt framskriden hudcancer fått en experimentell cellterapi. Resultaten är lovande.

Behandlingen kallas TIL-terapi, vilket står för tumour inflitrating lymfocytes, tumörinfiltrerande lymfocyter.

Metoden går, mycket förenklat, ut på att man utvinner TIL-celler ur patientens tumör. Kroppen har själv mobiliserat dessa celler för att attackera tumören. Cellerna mångfaldigas i laboratorium för att sedan föras tillbaka in i patienten. Omkring 30-50 miljarder celler införs tillsammans med substanser som ska stimulera cellerna och hjälpa dem att vara aktiva under lång tid hos patienten.

En fick dödlig reaktion

Totalt ingick tio personer i studien. De hade hudcancer, malignt melanom, med spridning och ansågs ha kort tid kvar att leva. Andra typer av behandlingar som getts tidigare hade inte hjälpt.

Fem patienter fick endast TIL-terapin, utan de substanser som ska hålla cellerna aktiva. Patienterna svarade på behandlingen men effekterna blev kortvariga, patienterna överlevde 4–18 månader.

De andra fem fick TIL-terapi i kombination med de stimulerande substanserna. En av dessa fick en allvarlig biverkning av TIL-terapin, i samband med att patienten fick en dos av ett protein, IL-2, som ska stimulera TIL-cellerna, och avled.

– Vi ger IL-2 under noggrann övervakning och avslutar behandlingen i förtid om vi ser tecken på allvarliga biverkningar. Men i just det här fallet blev utgången trots detta tyvärr att patienten drabbades av en reaktion mot IL-2 som inte gick att häva, säger Stina Wickström, en av forskarna bakom studien, till Läkemedelsvärlden.

Tre långtidsöverlevare

Övriga fyra svarade på behandlingen men för en av dem avtog effekten efter några månader. Tre är långtidsöverlevare och lever fortfarande i dag när det gått mellan två och fyra år sedan behandlingen.

Forskarna har nu fått tillstånd för att fortsätta studien med ytterligare tio patienter. De planerar även att testa behandlingen på andra cancersjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!