Nästan alla gör sin smittspårning direkt

Nästan alla covidsmittade som smittspårarna kontaktar har redan utfört sin smittspårning. Smittspåraren Viktor Hamberg anser att det visar att kritiken mot den svenska modellen för smittspårning för covid-19, som innebär att smittade får ta ett stort eget ansvar, är obefogad.

Smittspårarna kan ibland upptäcka klusterutbrott av covidsmitta när flera smittade oberoende av varandra berättar att de blivit sjuka sedan de varit på exempelvis en restaurang.

Smittspårarna kan ibland upptäcka klusterutbrott av covidsmitta när flera smittade oberoende av varandra berättar att de blivit sjuka sedan de varit på exempelvis en restaurang.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-07 06:06

De senaste veckorna har kritik framförts mot den svenska modellen för smittspårning och Tyskland, där ansvaret för smittspårningen ligger på sjukvården, har förts fram som ett gott exempel.

Men sjuksköterskan Viktor Hamberg, som arbetar med smittspårning för Primärvården Skåne online, ifrågasätter kritiken.

– Vi tycker det är lite obefogat. 95 procent av de som vi ringer har redan utfört sin smittspårning i och med att de har kontaktat sin arbetsplats och de personer som de varit i kontakt med. Vi tror att det skulle ta längre tid om man skulle vänta tills sjukvården kontaktar dem. Det här är ett snabbare förlopp, säger han.

Smittade kartläggs

Han tror att smittspårningen skulle försenas och vara oerhört resurskrävande om sjukvården skulle ta över all smittspårning för covid-19.

– Jag vet inte hur mycket folk som skulle behövas för att genomföra det, säger Viktor Hamberg.

Smittspårarna gör i dag inga kontroller av om alla smittade utför sin smittspårning.

– Vi har lyft frågan, men inget beslut har fattats om det.

I vanliga fall arbetar han med smittspårning på ungdomsmottagningen, som nu fått i uppdrag att smittspåra covid-19 också. Smittspårningen börjar med att smittspårarna får information om de personer som testat positivt.

– De hamnar i en lista hos oss och sedan betar vi smittspårare av dem en efter en. Vi ringer upp dem och de flesta svarar, då har vi ett formulär som vi går efter där vi ställer frågor om var och när de har insjuknat, och vilka de varit i kontakt. Vi frågar också om de har varit ute och rest och var de jobbar, säger Viktor Hamberg.

Svaren är stommen i den kartläggningen av vem som smittat personen i fråga och vem hen kan ha smittat i sin tur.

Större osäkerhet

Viktor Hamberg säger att smittspårning av covid-19 och sexuellt överförbara sjukdomar skiljer sig åt.

– Vid en sexuell smitta är det en tydligare och mer direkt kontakt och då är det lättare att avgöra vem man ska kontakta. När det gäller covid kan det vara mer osäkert. Det kan ju till exempel vara flera kolleger på en arbetsplats som kan ha smittat personen, säger Viktor Hamberg.

Skillnaden är också att vid sexuellt överförbara sjukdomar så är det sjukvården som gör hela smittspårningen.

Smittspårarna kan ibland upptäcka klusterutbrott av covidsmitta när flera smittade oberoende av varandra berättar att de blivit sjuka sedan de varit på exempelvis en restaurang, arbetsplats, gym eller varit på en semesterresa till ett visst land. Det uppgifterna går direkt vidare till smittskyddsenheterna.

– Det gör att smittskydd lättare kan kartlägga klustersmitta, säger Viktor Hamberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!