Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kväveoxid möjlig lindring för covidsjuka

Kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra coronavirussymptom. Gasen har en tydligt virushämmande effekt och används redan för att behandla andra lungsjukdomar.

Kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra symptom av covid-19, menar forskare.

Kväveoxid skulle kunna användas som behandlingsmetod för att lindra symptom av covid-19, menar forskare.

Foto: TT

Hälsa och sjukvård2020-10-04 13:20

Forskare lyfter i en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Redox Biology fram kväveoxid som möjlig behandlingsmetod mot coronavirussymptom. Ämnet, som produceras naturligt i kroppen, användes som behandling under sars-epidemin för att förbättra syresättningen i blodet för patienter med akut lungsvikt. Inflammationen i lungorna minskade med behandlingsmetoden.

– I och med att det redan används inom medicinen för behandling av olika lungproblem så borde det inte ligga så långt bort, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, som lett studien.

Forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet har byggt vidare på upptäckter kring coronavirus under sarsepidemin, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Då visade det sig att kväveoxid frisatt från en viss kemisk förening, kallat SNAP, hade en tydlig antiviral effekt på viruset. Även på det coronavirus som nu lamslagit världen, sars-cov-2, har SNAP en virusdödande effekt, visar den nya studien.

– Man har redan satt i gång studier i USA där man ger kväveoxid till patienter. Nu bör man på labb testa hur mycket kväveoxid som behövs och bygga upp modeller som bättre efterliknar den kliniska verkligheten för att komma ett steg närmare behandlingsmetoder, säger Åke Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!