Färre sjuka – men andra vågen inte över i Skåne

Vaccinationerna på skånska äldreboenden löper på och trycket mot sjukvården minskar. Hittills har dessutom bara fem personer konstaterats vara smittade av den brittiska mutationen. Men hur utbredda virusmutationer egentligen är i den hårt drabbade regionen vet man inte.

Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid en presskonferens med Region Skåne i Malmö.

Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid en presskonferens med Region Skåne i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-27 10:05

– Det har hittills inte gjorts så många tester, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander, som inte vet i vilken omfattning typning av provsvar gjorts.

"Inga säkra svar"

Smittspridningskurvan planar ut. Men regionen har drabbats hårt under den andra coronavågen och har haft högre covidtryck mot sjukvården än de övriga storstadsregionerna.

Trots att en ljusning ses är andra vågen långt ifrån över i Skåne, varnar Eva Melander. Varför just Skåne drabbats så hårt är också oklart. Det finns inga säkra svar, säger hon.

– En viktigt förklaring är säkerligen att vi hade ett väldigt gott läge i våras med få smittade jämfört med resten av Sverige och då ganska naturligt att vi hade få immuna inför höstens andra våg.

TT: Vad vet regionen om koppling mellan andra vågen och virusmutationer?

– Det vill vi försöka titta på nu och se huruvida vi har mer eller mindre av de kända men även andra kanske andra okända mutationer.

Fem patienter

Hittills är det fem personer där man hittat den brittiska mutationen, varav två har en koppling till Storbritannien, säger Eva Melander.

– Vi har i dagsläget inte fått rapporterat om fler stammar.

Från och med nu ska en "ansenlig del" av skånska prover för självtest som skickas till regionens laboratorium i Tyskland.

Samtidigt bygger Skåne nu även upp en kapacitet för att kunna utföra så kallad sekvensering av prover lokalt, ett arbete som beräknas vara i gång i februari.

Personal vaccinerar sig

Nu väntar Skåne på mer vaccin, konstaterar Maria Landgren, som är läkemedelschef och vaccinationssamordnare i regionen. Vaccinationerna på äldreboendena löper dock enligt plan, och bland personal är vaccinationsviljan relativt hög, säger hon.

– Inom vården på sjukhusen tackar i princip alla ja, säger hon och fortsätter:

– Sen är det stora skillnader mellan olika äldreboenden. På vissa boenden är det många som tackar ja, på andra ligger det runt 50–60 procent. Men många har ångrat sig och ska vaccinera sig nästa vecka.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktig siffra i faktarutan över antal covid-fall just nu.

Covid-läget i Skåne

Just nu vårdas 398 covidpatienter på skånska sjukhus, varav 53 på intensivvårdsavdelning.

Det är en tydlig minskning sedan den 7 januari, då totalt 630 var inlagda på sjukhus, varav 62 på intensivvårdsavdelning.

Källa: Region Skåne

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!