Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Expertpanel ska hejda resistenta bakterier

Antalet fall med antibiotikaresistenta bakterier i vården ökar, men mycket av den forskning som görs på ämnet når aldrig politikerna. Därför sätts nu en internationell expertpanel samman för att samordna och vidareförmedla kunskap till beslutsfattarna så att de motståndskraftiga bakterierna kan stoppas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Den nya expertpanelen ska förmedla aktuell forskning till världens politiker. Arkivbild.

Den nya expertpanelen ska förmedla aktuell forskning till världens politiker. Arkivbild.

Foto: Denis Poroy/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-23 13:40

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos från 2018 spås antalet anmälda fall med antibiotikaresistenta bakterier dubbleras under det kommande decenniet, bara i Sverige. Tittar man så långt fram som 2050 kan de svenska fallen ha ökat fyrdubbelt.

Politikers kunskapsnivå kring antibiotikaresistens är dock begränsad, rapporterar Ekot, och mycket av den forskning som bedrivs når aldrig världens beslutsfattare – något som ett nytt internationellt expertråd nu ska ändra på.

– Det är ett stort gap mellan vetenskap och politik. Rent generellt tror jag faktiskt att varken politiker eller andra beslutsfattare har särskilt bra kunskap om hur antibiotikaresistensen ser ut i världen och vilka allvarliga konsekvenser den för med sig, säger professor Otto Cars, seniorprofessor vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.

FN:s klimatpanel används som förebild för det nya expertrådet. Tanken är att experterna ska granska, värdera och presentera aktuell forskning till världens politiker med målet att deras beslut ska bidra till att hejda de resistenta bakterierna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!