Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Centerns krav: Locka läkarna med 1,5 miljarder

Centerpartiet vill satsa totalt 1,5 miljarder på primärvården i lands- och glesbygd, bland annat för att locka dit fler läkare och vårdpersonal.
–Vi vill inte bara ha regelförändringar inom primärvården, vi vill ha dit pengarna också, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare (C).

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger att partiet vill se ett tydligt ekonomiskt stöd för primärvården på lands- och glesbygden. Arkivbild.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger att partiet vill se ett tydligt ekonomiskt stöd för primärvården på lands- och glesbygden. Arkivbild.

Foto: Staffan Claesson/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-24 08:25

Centerpartiet tänker gå in i budgetförhandlingarna med ett tydligt mål: Att primärvården ska få 500 miljoner varje år under tre år.

– I januariavtalet kom vi överrens om att det skulle göras regelförändringar inom primärvården och de förändringarna är på gång. Vi vill nu ta det ett steg till och driver att det också måste läggas pengar på primärvården i just lands- och glesbygden, säger Anders W Jonsson, och fortsätter:

– Vi vill inte att det bara blir en diskussion om regelförändringar utan också att det ska ges ett direkt stöd att bedriva den typen av vård i områden där det kostar betydligt mer eftersom det inte finns ett lika stort befolkningsunderlag som i större städer, säger Anders W Jonsson.

Små verksamheter möjliga

Han menar att lands- och glesbygden har stora problem att rekrytera vårdpersonal för primärvården.

– Vi ser att primärvården har problem i hela landet, men det är ett särskilt allvarligt problem på landsbygden. Det är få läkare och vårdpersonal som lockas dit och man brottas med stora rekryteringsproblem.

TT: Varför har det blivit så?

– För det första så utbildas läkare och vårdpersonal i de större städerna, vilket gör att det kan vara ett stort steg att sedan etablera sig i andra delar av landet. För det andra så måste man ofta bedriva primärvård i stor skala i glesbygden för att det ska bli lönsamt, säger Anders W Jonsson.

Han menar att utvecklingen för primärvården har gått från små till storskaliga verksamheter

– Det är det vi vill bryta med förändrat regelverk. Primärvårdskontakten för en patient ska kunna börja på en liten verksamhet med kanske bara en läkare och sjuksköterska. Om man sedan behöver annan hjälp, då hänvisas man vidare till en större enhet. Det ska vara ekonomiskt möjligt att ha små enheter, som då ska få kosta mer för att kunna finnas. Och då ska det här bidraget kunna hjälpa till med det, säger Anders W Jonsson.

Kan gå till löneökningar

TT: Att öka attraktiviteten kan betyda mycket, men vad exakt ska pengarna gå till?

– Det kan vara löneökningar, vi har också diskuterat om att avskriva studieskulder för de som etablerar sig i glesbygd. Men det handlar också om att kunna öppna upp möjligheten till små privata enheter, att vi vill tillföra pengar dit.

TT: På vilket sätt tar ni med er det här kravet in i budgetförhandlingarna, är summan på 500 miljoner årligen helt fast eller är den förhandlingsbar?

– Med den summan skulle man komma ganska långt, så skulle vi få den blir vi givetvis väldigt nöjda. Primärvården ligger på 20 miljarder kronor om året, så där finns det pengar, säger Anders W Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!