Vintern har kopplat greppet om Sverige, vilket innebär en högtidsstund för alla som längtat efter att få komma ut på isarna. Men det gäller att tänka på säkerheten – något som många isentusiaster inte verkar göra i tillräckligt hög utsträckning.
I en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Sjöfartsverket svarar 64 procent av de tillfrågade att de alltid har med sig sällskap när de skrinnar ut.
– Tyvärr är det många som åker iväg ensamma och det är det farligaste du kan göra. I stället bör man alltid ha med sig sällskap och berätta för anhöriga om vilken färdväg man planerar att ta och när man räknar med att vara tillbaka, säger Lina Toresson, räddningsledare vid JRCC.
Snabb nedkylning
Sällskap är enligt henne det enskilt viktigaste. Men rätt utrustning spelar också en central roll och där är det många som slarvar med alltifrån ett torrt ombyte till räddningslina. Det gäller även isdubbar – av de tillfrågade är det blott 23 procent som alltid har med sig ett par sådana, en siffra som oroar Lina Toresson.
– Hamnar du i en vak utan isdubbar och inte heller har en vän som kan dra upp dig med en lina, då har du problem. Man får inte glömma att nedkylningsprocessen börjar väldigt fort, så du tappar ganska snabbt kraft i ben, armar och fingrar.
Mobilen viktig
Däremot svarar en klar majoritet – 87 procent – att de alltid tar med sig mobiltelefonen. Den siffran är Lina Toresson mer nöjd med, eftersom mobilen är det första man ska plocka fram om någon går igenom isen.
– Har du en vän med dig som ramlar i så är det viktigt att du börjar med att larma. Skulle du själv ramla i när du försöker rädda din vän så kanske du inte kan larma alls sen, säger hon.