Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökat intresse för friluftsliv under pandemin

52 procent av befolkningen i Sverige var ute i skog och mark varje vecka under de senaste 12 månaderna, enligt statistik för i fjol. Det är en ökning från 33 procent för 2019, före pandemin, enligt Naturvårdsverket.

Intresset för att ge sig ut i skog och mark ökade stort under pandemin. Arkivbild.

Intresset för att ge sig ut i skog och mark ökade stort under pandemin. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Friluftsliv2022-04-29 03:32

Ökningen är störst i den yngsta och i den äldsta åldersgruppen. Bland dem har andelarna som varit ute i skog och mark varje vecka fördubblats sedan 2018–2019, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Bland personer 85 år och äldre har 31 procent tagit sig ut i naturen, en ökning från 14 procent. Även bland 25–34-åringarna är ökningen stor, från 27 till 48 procent.

"Detta bekräftar det vi sett de senaste åren men inte haft nationella siffror på. Att vistas i naturen är viktigt för många människor och har positiva effekter på både den fysiska och psykiska hälsan", säger Eva Stighäll, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Närhet till grönområden i anslutning till bostäder och vid förskolor och skolor är en förutsättning för att regelbundet kunna besöka naturområden, understryker Stighäll.

"I en tid då stillasittande och psykisk ohälsa ökar är vistelse i natur och friluftsliv extra viktigt, både för den enskilda människan och för samhället i stort", säger hon.

Vistelse i skog 2021

85 procent av befolkningen 16 år och äldre uppgav i fjol att de varit i skog och mark på fritiden minst någon gång under de senaste 12 månaderna.

52 procent hade varit ute i skog och mark varje vecka, vilket är en ökning från 33 procent för 2019.

Ökningen är störst i den yngsta och i äldsta åldersgruppen, där andelarna som varit ute i skog och mark varje vecka har fördubblats sedan 2018–2019.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!