Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

USA:s högste militär: Viktigt visa solidaritet

Mitt under en känslig period i Sveriges Natoprocess besöker USA:s högst uppsatte militär Stockholm.
–Det är viktigt för USA att komma hit och visa solidaritet, säger general Mark Milley.

USA:s försvarschef, general Mark Milley, och statsminister Magdalena Andersson (S) ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.

USA:s försvarschef, general Mark Milley, och statsminister Magdalena Andersson (S) ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.

Foto: Fredrik Persson/TT

Försvar2022-06-04 14:21

USA:s försvarschef Mark Milley höll en gemensam pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.

En 257 meter lång koloss som nu ligger som en ö mitt i centrala Stockholm. Det är ett av flera fartyg som deltar i militärövningen Baltic Operations (Baltops), som hålls i Östersjön.

– Att USS Kearsarge befinner sig här är en rätt stark markering, säger Mark Milley.

Annorlunda i år

Baltops hålls varje år, men den här gången sker övningen i ett annorlunda landskap. Dels pågår ett krig i närområdet, dels har Sverige och Finland nyligen sökt medlemskap i Nato.

– Det är viktigt för oss att visa solidaritet med Finland och Sverige. De (Sverige och Finland) bidrar med stor kapacitet och stort engagemang, och tanken med internationell rätt – att stora länder inte ska kunna invadera små länder, säger Milley.

Sverige befinner sig just nu i den riskfyllda period som uppstår när en Natoansökan har lämnats in men man ännu inte har blivit medlem och omfattas av Natos säkerhetsgaranti. Ansökningsprocessen har dessutom mött på turkiskt motstånd, vilket kan göra gråzonen ännu längre.

USA och flera andra Natoländer har dock försäkrat att de kommer att ställa upp för Sverige och Finland på olika sätt.

– Jag tycker att det här är en stark signal till världen. Det visar att de säkerhetsförklaringar, som president Biden var väldigt tydlig med när jag och president Niinistö besökte honom i Vita Huset, nu också följs upp med konkret handling, säger Magdalena Andersson.

– USA:s stöd för detta är fundamentalt, och jag vill tacka för det. Tillsammans säkrar vi fred och stabilitet i regionen.

"Känslig situation"

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att man kan förvänta sig liknande övningar under de närmaste månaderna, med deltagare från flera länder.

– Vi befinner oss i en känslig situation just nu, och därför är det viktigt att signalera solidaritet och att se hoten runt omkring med öppna ögon. Vi måste inse att vi förmodligen kommer att leva med ett stort hot under flera år framöver.

Mark Milley besökte Finland i fredags och nu är han i Sverige. På båda ställena har han framträtt offentligt.

– Det klart att det här är en tydlig signal från USA att man tar situationen på fullt allvar och att man är beredd att ställa upp med försäkringar under den här övergångsperioden, till dess att Sverige är med i Nato, säger Hultqvist.

"Speciellt besök"

Överbefälhavare Micael Bydén betonar också vikten av att USA:s försvarschef kommer till Sverige just nu. Senast det hände var för ungefär 30 år sedan.

– Det är ett speciellt besök, och ett mycket viktigt besök, säger Bydén.

– Det här specifika besöket vid den här tidpunkten bär särskild tyngd. Det visar på våra starka band och den oro vi delar kring situationen i Östersjön. Jag är glad att kalla general Milley min vän, och jag hoppas att snart få kalla honom min allierade.

Baltops genomförs för 51:a gången. Årets övning består bland annat av luftförsvar, ubåtsjakt, minröjning, amfibieoperationer och sjukvårdsmoment. Årets övning genomförs också parallellt med firandet av svenska marinens 500-årsjubileum.

– Det här är en stor dag för USA. Det är första gången ett fartyg av den här storleken navigerat Östersjön och lagt till i Stockholm. Det här är en stor övning med 7 000– 8 000 soldater från 16 länder, varav två inte är Natomedlemmar, säger Milley.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!