Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skandinaviskt försvarssamarbete ska stärkas

Försvarssamarbetet mellan Sverige, Norge och Danmark ska stärkas i luften och till sjöss, enligt de skandinaviska försvarsministrarna.
–Det är viktigt att vi markerar vårt intresse för inloppet till Östersjön, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, som vill förstärka med bland annat fler svenska ubåtar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (mitten), Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (tv) och Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (th) möttes under måndagen i Malmö hamn.

Försvarsminister Peter Hultqvist (mitten), Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (tv) och Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (th) möttes under måndagen i Malmö hamn.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Försvar2022-08-08 17:32

Under måndagen tog försvarsminister Peter Hultqvist (S) emot ministerkollegorna från Danmark och Norge, Morten Bødskov och Bjørn Arild Gram, i Malmö hamn.

Mötet inleddes med att fyra stridsflygplan, från både Sverige och Danmark, flög över hamnen och de tre ministrarna – enligt Hultqvist en markering för att försvarssamarbetet mellan länderna ytterligare ska stärkas.

TT: Varför detta möte nu?

– Vi har pratat under en tid om att det är viktigt att vi markerar vårt intresse för inloppet till Östersjön och att det är ett gemensamt svenskt, danskt och norskt intresse. Vi ser det som oerhört viktigt att ha kontroll över infarten, svarar Peter Hultqvist.

Vill ha snabba förhandlingar

Sverige och Danmark har redan ett avtal som ger länderna rätt att använda varandras luftrum och marina infrastruktur. Det samarbetet ska fördjupas och även samarbetet med Norge ska vidareutvecklas.

– Vi har också tagit upp frågan kring Arktis och Nordkalotten. Det norsk-svenska samarbetet där uppe måste också utvecklas därför att det finns ett ökat spänningsläge även där. Ryssland anser sig ha stora militära intressen där och bygger också upp sin verksamhet i Murmanskregionen, säger Hultqvist.

Exakt vilka uppgifter som Sverige kommer att få inom Nato är ännu inte bestämt eller förhandlat om. Men Peter Hultqvist vill att diskussionerna inom Nato ska klaras av snabbt.

– Säkerhetsläget kräver att det här går fort. Det finns i grunden en ökad militär närvaro i Östersjöområdet. Vid flera tillfällen har vi sett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida, säger han och nämner händelsen den 2 mars när fyra ryska stridsflyg flög öster om Gotland och kränkte svenskt luftrum.

Östersjön Sveriges ansvar

Hultqvist tror att Östersjöområdet kommer att bli ett av Sveriges ansvarsområden inom Nato-samarbetet.

– Vår marin är dimensionerad för operationer i Östersjön och det kommer att vara huvudinriktningen för oss. Vissa områden av marinen måste förstärkas, ett sådant område är ubåtsvapnet. Vi har redan beslut om att gå från fyra till fem ubåtar och sedan har jag formulerat mig om att det finns anledning att titta på förstärkning i framtiden.

Hultqvist utlovar också fler vapenleveranser till Ukraina.

– På torsdag har vi en konferens i Köpenhamn som handlar om produktion av vapen för leverans till Ukraina. Vi har sagt att vi måste ha ett långsiktigt och uthålligt stöd till Ukraina. Det är inget som får svikta. Det handlar om vapen för krigföring utifrån vilka behov Ukraina specificerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!