Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Undulat gav ny kunskap om fåglars flygförmåga

Varför krockar inte fåglar när de flyger genom trånga utrymmen som täta trädkronor? När Lundaforskaren Per Henningsson distansarbetade under pandemin tog han familjens undulat Poppen till hjälp för att hitta svar på frågan.

Mästare på hinderbana. En studie på en tam undulat har gett ny kunskap om fåglars flygförmåga. Arkivbild.

Mästare på hinderbana. En studie på en tam undulat har gett ny kunskap om fåglars flygförmåga. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek/TT

Forskning2021-08-29 20:34

För att studera fågelns flygskicklighet byggde Per Henningsson en hinderbana hemma med öppningar så trånga som sju centimeter. Med hjälp av fru och dotter lockades sedan den tama undulaten att flyga igenom, och klarade det galant. Flygturerna filmades med höghastighetskamera.

– En undulats vingspann är cirka 30 centimeter, så det var riktigt imponerande att se Poppen klara av den minsta öppningen på sju centimeter och att hennes flygningar inte påverkades alls förrän öppningen var smalare än vingspannet, säger Per Henningsson, docent vid biologiska institutionen i Lund, till forskning.se.

Skarpa beräkningar

Studien visar att fågeln noga kan anpassa hastigheten till öppningens storlek. Den kan dessutom beräkna att den troligen tappar höjd vid inbromsningen på grund av färre vingslag, och ta höjd för det i förväg.

Men att vara en mästare på hinderbana kostar. Både inbromsningar från den optimala flyghastigheten innan hindret samt accelereringar efteråt kräver extra mycket energi av fågeln, visar studien.

Studier i ämnet har gjorts tidigare, men inte med så små öppningar. De har inte heller tagit hänsyn till kostnaderna för fågeln.

Tam och trygg

Att Poppen var tam och trygg i sin miljö har gjort det möjligt att få fågeln att genomföra de krävande flygturerna, enligt Henningsson. Han påpekar dock att studien har vissa begränsningar då den är utförd på en enda individ.

Studien kan bland annat komma till nytta när framtidens drönare utvecklas. Den har publicerats i vetenskapstidskriften The Royal Society.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om