– Basmekanismerna när en erektion uppstår är desamma hos alla däggdjur, de är väldigt lika. Det är tillräckligt för att man ska kunna spekulera kring vad det betyder för människor, säger forskningsledaren Christian Göritz.
Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet har upptäckt en tidigare okänd mekanism som påverkar potensen.
Tidigare har potensforskningen framför allt fokuserat på muskelcellernas betydelse när penisen fylls med blod. Den nya studien, som publiceras i Science, visar att också en typ av bindvävsceller som finns i penis bidrar till att reglera blodflödet.
Som dammsugare
Dessa celler kallas filoblaster och har en roll vid erektionen som kan liknas vid små dammsugare: De suger till sig den signalsubstans som annars håller tillbaka blodflödet.
Antalet filoblaster i penis avgör hur effektivt denna uppsugning fungerar och därmed också hur kraftig erektionen blir. Hos mössen i studien gick antalet filoblaster i könsorganet att påverka.
– Om man ökar erektionsfrekvensen så ökar man antalet fibroblaster och då ökar man blodflödet i penis, säger Christian Göritz.
Betyder detta att man kan träna sig till en förbättrad potens? Det är inte vetenskapligt belagt, men Christian Göritz menar att det är rimligt att tro det.
Automatisk träning
Han pekar på att en sådan träning faktiskt pågår automatiskt hos män.
– Under natten när män sover har de tre till fem erektioner. Det är en automatisk träning som pågår regelbundet varje natt. Unga människor har också spontan erektion under dagen.
Denna ständigt pågående träning avtar naturligt hos en åldrande man. Men precis som att det går att hålla i gång kondis och styrka genom att motionera, skulle potensen kunna bibehållas bättre genom erektionsträning, tror Christian Göritz.
– Ja, genom att aktivt träna sig att behålla den frekvens man hade när man var yngre.
Förhoppningen är att de nya rönen om filoblasternas roll vid erektion i förlängningen kan leda till nya behandlingar mot impotens.
– Det vi bidrar med här är att vi kan förstå mekanismerna mycket bättre i sin helhet. Det är alltid en grundförutsättning för att man ska kunna förbättra terapin.