Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Myror kan upptäcka cancer

Franska forskare har lyckats träna myror till att upptäcka lukten av cancerceller i laboratoriemiljö. Enligt forskarna lär de små krypen sig snabbt att urskilja cancern.

Franska forskare har lyckats träna myror i labbmiljö att känna igen lukten av cancerceller. Myrorna på bilden är inte de som ingick i studien. Arkivbild.

Franska forskare har lyckats träna myror i labbmiljö att känna igen lukten av cancerceller. Myrorna på bilden är inte de som ingick i studien. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Forskning2022-05-23 07:14

Forskarna har tränat svart slavmyra att känna in cancerceller, rapporterar bland andra Vetenskapsradion. Totalt tränades 35 myror genom att de en och en placerades i en liten skål med en lösning med cancerceller i ena änden och ett neutralt prov i den andra.

När myrorna gick fram till provet med cancerceller belönades de med sockerlösning. När sockerlösningen togs bort gick myrorna fortsatt fram till cancerprovet. Enligt studien, som publicerats i iScience, tog det bara 30 minuter för myrorna att lära sig känna igen cancerdoften, vilket är betydligt snabbare än till exempel hundar, som också kan tränas till att sniffa rätt på cancer.

I nästa steg fick myrorna träna på att känna igen två olika typer av bröstcancerceller. Precis som i första försöket fick de sockerlösning i samband med den ena cancertypen. Efter en kort träning lyckades de skilja mellan de båda sorterna.

— Men människokroppen består inte bara av en sorts celler utan massvis. Vi behöver undersöka om myrorna klarar av att skilja mellan en hel organism med cancer och en utan. När det är gjort kan vi testa på människor, säger Baptiste Piqueret, en av forskarna bakom studien till tidningen Science Focus.

Han påpekar att det inte är en bra idé att låta en myrkoloni krypa över någon för att ställa cancerdiagnos. Det kommer i stället att handla om att myrorna får lukta på svett, urin eller saliv från patienterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!