Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sverige blir EU-ordförande – så funkar det

Den 1 januari 2023 tar Sverige över som ordförandeland i EU fram till den 1 juli. Här är en snabbguide till ordförandeskapet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) får inte hålla i ordförandeklubban på EU-ledarnas toppmöten. Det gör Europeiska rådets permanente ordförande Charles Michel (i mitten). Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (M) får inte hålla i ordförandeklubban på EU-ledarnas toppmöten. Det gör Europeiska rådets permanente ordförande Charles Michel (i mitten). Arkivbild.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2022-12-14 10:13

* Är det Sverige som bestämmer i EU under våren?

Nej, inte riktigt. Ordförandelandet förväntas lägga egna nationella intressen åt sidan och i stället se till EU:s bästa. Ordförandeskapet handlar framförallt om att svenska ministrar leder ministerrådens möten och försöker hitta kompromisser i olika frågor om lagar och regler som redan ligger på EU:s bord.

* Ministerrådet, vad är det?

Det är en av EU:s viktigaste institutioner. Där möts EU-ländernas ministrar för att fatta beslut. Två andra viktiga institutioner är EU-kommissionen och EU-parlamentet.

* Men vem bestämmer i EU då?

Oftast ministerrådet och EU-parlamentet tillsammans. En uppgift för svenska ministrar blir att leda rådets förhandlingar med parlamentet.

* Hur mycket jobb blir ordförandeskapet för regeringen?

Ministrar, statssekreterare och tjänstemän kommer att leda runt 2 000 möten, främst i Bryssel och Luxemburg. Några som kan få det svettigt är migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), miljöminister Romina Pourmokhtari (L), EU-minister Jessika Roswall (M) och utrikesminister Tobias Billström (M).

* Hur märks ordförandeskapet i Sverige?

I januari kommer hela EU-kommissionen till Sverige. Den ska bland annat besöka Kiruna.

Cirka 150 möten hålls i Sverige. Dels informella ministermöten där inga beslut fattas och en rad möten på lägre nivå.

* Hur dyrt blir det för svenska skattebetalare?

Cirka 1,25 miljarder kronor, fördelat på tre år. Därtill kommer kostnad för säkerheten. Polisen har fått extra anslag på 400 miljoner kronor för 2023.

* Blir det bra reklam för Sverige?

"Det blir en unik möjlighet att visa upp Sverige för övriga EU-länder", står det på regeringens hemsida. Men alla ministermöten hålls i en konferensanläggning i Arlandastad, nära flygplatsen. Cirka 35 möten på lägre nivåer hålls dock runt om i landet. Till exempel ska EU:s fiskedirektörer ses i Grisslehamn.

* Blir det inga toppmöten i Sverige?

Alla ordinarie EU-toppmöten hålls numera i Bryssel. Men ibland hålls extra toppmöten i andra länder. Några sådana är dock inte planerade.

* Är det statsminister Ulf Kristersson som kommer att leda EU:s toppmöten?

Nej, numer leds alla toppmöten av Europeiska rådets permanente ordförande. Sedan 2019 är det belgaren Charles Michel.

* Men får Kristersson representera EU på världsscenen?

Nej, det gör Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU:s utrikeschef Josep Borrell eller någon annan EU-kommissionär beroende på vilken fråga mötet handlar om.

* Så vad har ordförandeskapet för betydelse för Sverige?

Trots att betydelsen minskat sedan det första svenska ordförandeskapet 2001, så ses det fortfarande som prestigefyllt att vara ordförandeland. Det är en möjlighet för regeringen att visa att Sverige klarar av det politiska hantverket och att föra svåra frågor till beslut.

Det finns också vissa möjligheter att lyfta EU-frågor som Sverige tycker är viktiga. Till exempel genom att anordna möten och konferenser på ett visst tema.

Fakta: Exempel på EU-möten i Sverige

Flera informella ministermöten hålls i Arlandastad, till exempel ses justitie- och migrationsministrarna 25–27 januari och utrikesministrarna 2–3 mars.

Möte med naturvårdsdirektörerna, 24–25 maj, Färnebofjärden

Fiskedirektörsmöte, 8–9 juni, Grisslehamn

EU:s ungdomskonferens, 20–22 mars, Växjö

Informellt möte med EU:s chefsveterinärer, 25–28 april, Varberg

Miljödirektörsmöte, 2 februari, Malmö

Högnivåkonferens om forskningsinfrastruktur, 19–20 juni, Lund

Arbetsgrupp för modernisering av statsstödsreglerna, 16–17 maj, Åre

Skogsdirektörsmöte, 16–17 maj, Skellefteå

Konferens om konstnärlig frihet och kreativa näringar, 16–17 februari, Umeå

Möte för medlemsstaternas energiattachéer, 24–26 juni, Luleå

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!