Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En total nedmontering av miljöbudgeten"

Regeringens totala budget för miljöområdet innehåller drygt fyra miljarder mindre än förra året.
–Det är en total nedmontering av miljö- och klimatbudgeten, säger Madeleine van der Veer, samhällspolitisk chef på WWF.

Det blir mindre pengar till naturreservat kommande år, enligt regeringens budget. Arkivbild.

Det blir mindre pengar till naturreservat kommande år, enligt regeringens budget. Arkivbild.

Foto: Mats Schagerström/TT

Ekonomi2022-11-08 10:20

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgeten ägnades en kort stund åt miljöbudgeten, där fokus låg på laddstolpar och industriklivet. Men totalt minskar årets budget för allmän miljö- och naturvård, där bland annat anslag till Naturvårdsverket ingår, från 23,7 miljarder till 19,5 miljarder.

En av de största minskningarna ligger i posten "åtgärder för värdefull natur". I det området ingår bland annat bevarandet av öppna odlingslandskap, underhåll och bevarande av naturreservat liksom återställande av våtmarker.

– Det är de anslag vi brukar betrakta som de viktigaste och det är av stor betydelse att det ligger stabilt över tid. Om det minskar på sikt får det stora konsekvenser för bland annat naturreservat och biologisk mångfald, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Kan drabba hotade arter

Naturvårdsverkets anslag minskas med 25 miljoner kronor och Claes Svendlindh säger att man inte har hunnit analysera vilka konsekvenserna blir av det. Men han lyfter att de områden som kan drabbas är bland annat skötsel av vandringsleder liksom anslag till kommunernas friluftsområden.

– I posten ingår också bekämpning av invasiva arter och arbetet med att skydda de flera tusen hotade arter vi har i Sverige, säger Claes Svedlindh.

Den satsning på återställande av våtmarker som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tidigare annonserat är en omfördelning av pengar mellan olika poster inom miljöområdet.

Ökade utsläpp

Som regeringen redan annonserat försvinner klimatbonusen för mer miljöanpassade fordon, vilket förklarar en del av den totala minskningen av miljöbudgeten.

Kompetenslyft för klimatomställning halveras också i budgeten, från 100 till 50 miljoner kronor.

Världsnaturfonden (WWF) ser med stor oro på regeringens budget – och pekar på att flera förslag beräknas leda till ökade växthusgasutsläpp, exempelvis sänkt skatt på bensin och diesel, höjt reseavdrag för bilresor och slopat bidrag för elbilar.

Det sammantaget med att regeringen tänker sänka reduktionsplikten, alltså inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, leder till stora utsläppsökningar som inte kompenseras genom andra åtgärder i budgeten, framhåller Madeleine van der Veer samhällspolitisk chef på WWF.

– Vi är otroligt oroliga för att Sverige tappar fart i klimatarbetet och återgår till en politik som inte alls levererar på Parisavtalet, säger hon.

"Anmärkningsvärt"

Regeringens prioriteringar sänder en signal till andra länder om att klimatarbetet inte står särskilt högt upp på agendan, anser Madeleine van der Veer.

– Det är anmärkningsvärt att statsminister Ulf Kristersson var på klimatmötet i Egypten i går och talade om brådskan i omställningen, och i dag presenterar en budget som kraftigt ökar utsläppen nästa år.

Från WWF är man också bekymrade över budgetnedskärningarna för att bevara värdefull natur.

– Det handlar om en kraftig försvagning av svensk naturvård.

Halvering till 2025

Även Naturskyddsföreningen är kritisk till budgeten och varnar även för effekterna på längre sikt.

– Den här budgeten innebär ett stort bakslag för hela miljöpolitiken och en nedprioritering av av miljöområdet. Tittar man på utgiftsutvecklingen innebär det en halvering av miljöbudgeten till 2025, säger föreningens ordförande Johanna Sandahl och fortsätter:

– Regeringen konstaterar själva att för att klara målsättningar kring miljömålet med levande skogar och att skydda biologisk mångfald så krävs det åtgärder. Trots detta görs det kraftiga neddragningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!