Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen vill höja avgifter till pensioner

Socialdemokraterna vill göra högre pensioner till en valfråga om inte de borgerliga partierna går med på att höja avgifterna till pensionssystemet. Det uppger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-11 14:24

– Vi vill ju fortsätta att höja pensionerna efter pensionstillägget som kommer i september och nästa steg är att öka inbetalningarna till systemet, säger han till TT i samband med en träff med journalister i riksdagen.

– Helst vill vi fatta beslut under den här mandatperioden, det är regeringens linje.

TT: Är det möjligt?

– Det återstår att se, det hanteras ju inom pensionsgruppen och där ingår ju de fyra borgerliga partierna också, säger Shekarabi och framhåller att beslut i gruppen förutsätter att samtliga är överens.

I gruppen som följer upp och föreslår förändringar i pensionssystemet sitter de partier som gjorde upp om systemet för 25 år sedan, förutom Socialdemokraterna även Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Efter det att Miljöpartiet blev regeringsparti slöt även MP upp bakom överenskommelsen.

Socialförsäkringsministern hävdar att tilltron till gruppen hänger på att den lyckas göra upp om att höja pensionerna, åtminstone för de som får minst utdelning idag. Han har uppfattat det som, säger han, att signalerna från borgerligt håll har blivit mer negativa till en höjning av avgifterna.

Inte rätt väg

– Vi är helt överens om att vi måste höja pensionerna för dem som har det sämst ställt. Men det allra enklaste sättet är att sänka skatten, det är därför vi gick fram med det i vår senaste budget, säger Maria Malmer Stenergard som företräder Moderaterna i pensionsgruppen.

Avgifterna till systemet ska absolut ses över, framhåller hon. Men avgiftshöjningar har nackdelar av olika slag.

– Det tar decennier innan höjningarna får genomslag. Det hjälper inte dagens fattigpensionärer. Det andra är att det gynnar höginkomsttagare, tillägger Malmer Stenergard.

Frågan som diskuteras är att höja inbetalningarna som arbetsgivare gör till pensionssystemet från dagens 17,2 procent till 18,5. Förberedelser för det fanns med när pensionssystemet kom till på 1990-talet och har diskuterats sedan dess, till och från. Shekarabis departement har på egen hand beställt en utredning som ska undersöka en höjning, bland annat. Den ska levereras i höst.

– Ett naturligt nästa steg är avgiften. Det har diskuterats i pensionsgruppen i tio år, säger Shekarabi och påminner om att det är sagt att en översyn ska göras av avgiftsnivån.

Bli valfråga

TT: Är pensioner en bra valfråga?

– Det är uppenbart att pensioner väcker engagemang, vi har en ganska stor grupp svenskar som har jobbat och slitit ett helt yrkesliv men som har ganska låga pensioner, inte minst många som jobbar i välfärden, säger socialförsäkringsministern.

Socialdemokraterna hade avgiftshöjning som valfråga även 2018.

I

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!