Att köttätande och flygande har en klimatpåverkan känner de flesta till. Men även pensionssparandet kan bidra till en negativ miljöpåverkan. För ett år sedan började Joakim Jansson, 47 år, fundera över sitt pensionssparande, vilket blev ett rejält uppvaknande.
– Trots att jag själv är ekonom kände jag inte till att mina pensionspengar gick till att finansiera alltifrån oljebolag, porr och vapen. Jag kunde inte tro att det var sant.
När han sedan tog bort alla oönskade produkter återstod endast fyra av drygt 600 fonder.
– Det är ju såklart orimligt. Jag som kund ska inte behöva välja bort klusterbomber eller olja, det borde i stället vara hållbart och klimatsmart från början.
Joakim Jansson startade kort därpå det ideella initiativet Klimatbytet, vars syfte är att få fler att byta till mer hållbara fonder.
– Än så länge har 1 700 personer anmält sig och fört över knappt 320 miljoner kronor till hållbarare fonder, säger han.
Många val
Och intresset för att spara hållbart växer, menar Peter Sandahl, hållbarhetschef för Nordea Liv & Pension.
Bland annat lanserade Pensionsmyndigheten i fjol nya hjälpmedel för att pensionssparare ska se vilket klimatavtryck en fond har. Ett steg i rätt riktning, tycker Peter Sandahl som fortfarande efterlyser fler insatser för att underlätta för privatpersoner att göra hållbara val.
– En utmaning är att det inte finns någon gemensam definition för vad som är ett hållbart sparande. Går du till fyra banker så är risken att du får fyra olika definitioner, vilket kan vara förvirrande.
Hur gör man då om man vill byta till ett mer klimatsmart pensionssparande?
– Det bästa är att prata med en rådgivare. Både banker och pensionsbolag erbjuder hjälpverktyg och någon typ av guidning till hållbara fonder. Man kan också gå in på hållbarhetsprofilen, vilket är ett branschgemensamt initiativ där du kan filtrera fonder för att hitta de som uppfyller dina krav.
Det är dock generellt några kronor dyrare att välja en hållbar fond.
– Det är ingen väsentlig prisskillnad, men ju mer en fond tar betalt desto mer krav kan du ställa på den.
Förutom att sova bättre på natten finns det mycket att vinna på att byta till hållbara fonder, enligt hållbarhetschef Peter Sandahl.
– Självklart är det svårt att sia om framtiden, men det finns en stor risk att tillgångar som fossila bränslen kommer att skrivas ned i värde, vilket gör att fondernas värde i så fall också sjunker. Än så länge har avkastningen på hållbara fonder inte varit sämre, snararare tvärtom, säger han.
Ingen vet
Bland annat visar en ny undersökning från nätmäklaren Avanza att klimatsmarta globalfonder har haft en bättre avkastning än kategorisnittet. De senaste fem åren har de fossilfria globalfonderna i snitt stigit 73 procent. Snittet för globalfonder ligger på 46 procent under samma period, enligt Avanza.
Men ännu vet ingen hur ett byte till klimatsmarta fonder kommer att påverka din pension på lång sikt, poängterar Joakim Jansson:
– Att titta på hur utvecklingen har sett ut de senaste åren säger rätt lite om framtiden. Men det är rimligt att tro att fossilt kommer att få det allt svårare över tid till fördel för fossilfritt. Det främsta att tänka på är att hålla nere avgiften och på att sprida riskerna.