Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M: Akut läge för att rädda företag och jobb

Slopa arbetsgivaravgiften tillfälligt, halvera hyreskostnaden och skapa en statlig riskkapitalfond. Moderaterna föreslår nya åtgärder för att rädda coronadrabbade företag. Finansminister Magdalena Andersson (S) aviserar att fler krispaket är på gång.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-23 10:45

De närmaste dagarna ska landets företag betala ut löner och andra kostnader. Det kan leda till konkurser och varsel om uppsägningar.

– Det är ett akut läge, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Partiet föreslår därför att arbetsgivaravgifterna ska slopas under två månader, vilket beräknas kosta 72 miljarder kronor. Även egenavgifter och pensionsavgifter lyfts bort.

Halva hyran

– Åtgärderna handlar om att dramatiskt lyfta bort kostnader, inte enbart erbjuda lån, säger Kristersson.

M föreslår även att staten ska stå för hälften av hyreskostnaderna för butiker, hotell och restauranger, som just nu ser intäkterna försvinna.

– Det är personal- och hyreskostnader som är de tunga kostnaderna, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Finansminister Magdalena Andersson vill varken säga ja eller nej till enskilda förslag, men är öppen för alla synpunkter. Hon aviserar också att mer krisåtgärder är på gång.

– Vi jobbar nu på ytterligare en extra ändringsbudget, säger Andersson.

– Vi tittar på alla förslag som kommer in; om de är lämpliga, genomförbara och om de är väl avvägda i den situation som vi befinner oss i.

Tyngda småföretag

Även Centerns vikarierande partiledare, Anders W Jonsson, säger att förhandlingar pågår mellan regeringen, C och L.

– Vi (C) driver på hårt i förhandlingarna för att det ska komma en extra ändringsbudget där man tar tag i situationen som de svenska småföretagarna sitter i, säger Jonsson, utan att vilja gå in på detaljer.

– Det är jättebra att Moderaterna gör samma analys som vi, det måste bli sänkta kostnader om man ska kunna hindra att arbetslösheten skenar iväg, säger han.

Andra M-förslag är att skapa en statlig riskkapitalfond på 100 miljarder kronor och att sänka räntan på det anstånd företag redan har fått för att betala vissa skatter genom regeringens krispaket.

Totalt beräknas M:s krispaket kosta cirka 300 miljarder kronor.

– Det är exceptionella åtgärder, säger Elisabeth Svantesson.

– Men det är för tider som de här som staten ska använda de muskler som ändå finns.

Enligt M räcker inte de krispaket som regeringen, C och L presenterat, bland annat för att de till stor del består av lån och möjlighet att skjuta upp kostnader.

– Det räcker inte med att ge lån, utan nu måste direkta stöd in på kontot hos företagen, säger Ulf Kristersson.

"Viktig lindring"

Tjänstesektorns arbetsgivarorganisation Almega välkomnar M-förslaget på slopade arbetsgivaravgifter.

"Det skulle ge de företag som blöder pengar viktig lindring. Tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter hjälper de företag som säljer på hemmamarknaden och behöver krediter snabbt för att klara sina betalningar" skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega i en kommentar.

Kristdemokraterna anser att det förslag om korttidspermittering som regeringen har lagt fram inte går långt nog, i det allvarliga läget måste det vara generösare.

– I vårt förslag blir det en 80-procentig kostnadsreduktion för arbetsgivarna. Vi tror att det är helt nödvändigt för att klara en övervintring för stora delar av näringslivet, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!