Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är vägjobben att undvika i sommartrafiken

Coronapandemin sätter stopp för mycket, men inte allt. Varje sommar pågår ombyggnad och underhåll av Sveriges vägar, likaså i år då 300 vägarbeten ska genomföras.

Sommarens vägarbeten 2020.

Sommarens vägarbeten 2020.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-21 10:20

Underhåll av broar, ny asfaltering och cirkulationsplatsbygge är bara några av de vägarbeten man som trafikant kan stöta på under sommarens utflykter.

– Det är ungefär lika många jobb som det brukar vara. Majoriteten av det här märker nog inte ens allmänheten, det kan till exempel vara en tillfällig hastighetssänkning eller att vi smalnar av ett körfält, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket.

En stor del av arbetet handlar om att förbättra trafiksäkerheten längs landets cirka 10 000 mil statliga vägar, men det kan också handla om ökad framkomlighet eller att underlätta för kollektivtrafiken.

Extra restid

Några av arbetena kommer att märkas mer än andra. Trafikverket uppmanar trafikanter i Göteborg att planera in extra restid eftersom det där kommer att pågå många vägarbeten på liten yta. Bland annat ska Västlänken bygga en järnvägstunnel med tre stationer, Älvsborgsbron ska renoveras och Gullbergstunneln ska byggas.

På E18 planeras flera arbeten för att förbättra vägarna och underlätta för kollektivtrafiken. Det kommer främst att påverka trafiken i Stockholmsområdet på Essingeleden och i Stocksund, och i korsningen Ekebykorset i Karlskoga.

I Småland byggs E4 ut till motorväg vid Ljungby och flera beläggningsåtgärder utförs på samma väg längre norrut, mellan Gävle och Örnsköldsvik.

I Norrbotten kommer trafiken på pendlarsträckan längs väg 97 att påverkas av flera arbeten som utförs för att öka trafiksäkerheten.

Följer planen

Sommarens vägarbeten är i mångt och mycket oberörda av coronapandemin.

– Det spelar egentligen ingen roll för planeringen av våra vägarbeten. De har så lång framförhållning så de hade gjorts ungefär likadant i alla fall, berättar Jonas Eliasson.

Men han tror att det kommer vara mindre trafik i sommar än tidigare år med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hittills har den genomsnittliga trafiken över hela landet varit ungefär 30 procent mindre än normalt, och enligt Jonas Eliasson är det en jättestor minskning.

– Det finns inget som har påverkat trafiken så mycket någonsin.

Byggsäsong

Mindre trafik underlättar vägarbetarnas jobb och är, även utan pandemi, en av anledningarna till att vägarbeten sker på sommaren. Men arbetet är också högst beroende av den varmare väderleken.

– Man kan inte lägga asfalt på vintern och man kan inte gräva när det är tjäle i marken för då håller inte grejerna man försöker bygga, förklarar han.

Väder och mängden trafik ligger också bakom hur ofta man behöver göra underhållsarbete vid en väg. Ett exempel är Essingeleden i Stockholm – en av landets mest trafikerade vägar – den behöver repareras ofta.

– Men en väg som får någorlunda mycket sol och där det inte kör så mycket tung trafik, den kan hålla i decennier utan att man behöver göra några större reparationer på den, säger Eliasson.

I runda slängar gör Trafikverket vägarbeten för 10 miljarder kronor varje år.

Fakta: Att tänka på i sommartrafiken

Planera resan.

Var utvilad.

Håll hastigheten och kör försiktigt vid trafikarbetsplatser – ökad säkerhet för dig, dina medtrafikanter och de som jobbar på vägarna.

Ta god tid på dig – på grund av vägarbeten kan resan ta lite längre tid än planerat, om vägen exempelvis leds om.

Ta reda på var och när arbetena sker i trafikinformationen på Trafikverkets hemsida.

Följ regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för inrikesresor.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!