Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Myndigheter: Djurmedicin bör lagras inför kriser

Ett beredskapslager av djurmedicin bör byggas upp i Sverige för att trygga landets livsmedelsproduktion, även om gränserna skulle tvingas stänga i händelse av krig eller en kris.

Om kriget kommer bör ett lager av djurläkemedel finnas för att bland annat säkerställa livsmedelsproduktionen, anser Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Om kriget kommer bör ett lager av djurläkemedel finnas för att bland annat säkerställa livsmedelsproduktionen, anser Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Djur2021-07-20 05:29

Det anser Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i en rapport som har lämnats till regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Under pandemin har samhället påmints om att det lätt kan bli brist på mediciner och material ifall gränserna stängs.

– Djurens hälsa är viktigt för totalförsvaret. Djuren används inom många områden, framför allt som livsmedelsproducerande djur, men också som tjänstedjur och även sällskapsdjur, så de utgör en viktig roll i vårt samhälle, säger Rickard Knutsson, som arbetar med krisberedskap vid SVA, till radion.

Jordbruksverket och SVA fick i slutet av förra året i uppdrag av regeringen att se över djurhälsovårdens roll i totalförsvaret. Förutom ett lager av djurmedicin föreslår myndigheterna att Sverige bör se över att ha en egen tillverkning av vissa läkemedel. I dag importeras så gott som samtliga djurmediciner.

– Vissa varor kan det vara kort hållbarhet på och då måste vi ha möjlighet till omställning och kanske också tillverkning, säger Rickard Knutsson till Ekot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!