Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hotad fjällgås får hjälp – gässlingar sätts ut

Fjällgåsen är en av Sveriges mest hotade fåglar. I helgen sattes 30 små gässlingar uppfödda i södra Sverige ut i Gällivarefjällen.

En fjällgås vid en avelsanläggning i Bohuslän. Arkivbild.

En fjällgås vid en avelsanläggning i Bohuslän. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2022-07-10 21:29

– Tanken med att vi är just här är att vi ska försöka etablera ett nytt täckningsområde för fjällgåsen. Det finns ju bara ett i Sverige just nu, säger projektledaren Niklas Liljebäck till P4 Norrbotten.

Det finns i dag omkring 110–140 fjällgäss i landet, företrädesvis i Arjeplogsfjällen.

Gässlingarna är uppfödda i Bohuslän i stiftelsen Nordens arks regi.

– Så det är första gången de stöter på midnattssol och miljarder mygg, konstaterar Niklas Liljebäck.

Det är tredje året i rad som gässlingar släpps ut i fjällnaturen men Liljebäck tror att det behövs några år till innan man kan avsluta projektet.

Fjällgåsen var i stort sett utrotad för något decennium sedan. Problemet var att gässen ofta dog utmed sin vanliga flyttväg till övervintringsområdena i Grekland och Asien. Nyckeln till att stammen nu växer är att man fått dem att övervintra närmare, med hjälp av vitkindade gäss i Arjeplogsfjällen som använts som "adoptivföräldrar" och tagit med fjällgåsungarna till Nederländerna.

Fjällgåsprojektet drivs av Svenska jägareförbundet tillsammans med stiftelsen Nordens ark och Norrbottens ornitologiska förening – med stöd av bland annat länsstyrelsen i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!