Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera upptäckta utbrott av kaningulsot

Den dödliga virussjukdomen kaningulsot har fått stor spridning i delar av landet.

Virussjukdomen kaningulsot härjar i delar av landet. Farsoten är inte farlig för människor men är mycket dödlig för tamkaniner. Arkivbild.

Virussjukdomen kaningulsot härjar i delar av landet. Farsoten är inte farlig för människor men är mycket dödlig för tamkaniner. Arkivbild.

Foto: Johan Engman/TT

Djur2021-08-11 16:41

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rekommenderar nu kaninägare på Västkusten att vaccinera sina tamkaniner, rapporterar P4 Väst.

I juli kom rapporter om att Gävle drabbats av farsoten vilket dödat flera vildkaniner i området. Nu har utbrott upptäckts i Halland och Skåne.

Kaningulsot smittar inte människor men är mycket dödlig för tamkaniner. De flesta som insjuknar dör inom 12–36 timmar, sällan med några tydliga symptom.

– Det behövs så lite virus för att smitta och det sprids så lätt, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär på SVA, till radion.

Sjukdomen drabbar främst kaniner, men en variant kan även drabba vissa arter av hare. Den smittar via direktkontakt, förorenade föremål och insekter, och kan indirekt även spridas via människor. Flera månader efter att det funnits en sjuk kanin på en plats kan virus finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!