Barn på nätet: Samtal bättre än skäll

De flesta föräldrar anser att de vet vad deras barn gör online. Men majoriteten av barnen uppger att deras föräldrar inte har full koll.
–Generellt bör man prata mer med sina barn om vad som händer på nätet än att försöka övervaka, säger Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Sociala interaktioner och ett eget liv är två anledningar till att unga skaffar internetkonton som föräldrar inte känner till. Arkivbild.

Sociala interaktioner och ett eget liv är två anledningar till att unga skaffar internetkonton som föräldrar inte känner till. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Digitalt2021-10-31 20:14

Enligt Internetstiftelsens nya rapport "Svenskarna och internet 2021" tror det flesta föräldrar att de har bra koll på vad deras barn gör digitalt. Sju av tio föräldrar säger att de är tillräckligt insatta i vad deras barn håller på med på nätet.

Drygt sex av tio barn svarar dock att föräldrarna är insatta men vet inte allt som barnen gör på internet.

Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen, tycker inte att det är så konstigt.

– Barnen är ofta på plattformar där föräldrarna inte är, som Tiktok och Snapchat. Men även på spelplattformar, säger han.

Ju äldre barnen blir, desto vanligare blir det att barnen har konton som föräldrarna inte känner till, enligt Jonasson.

– Det blir lite som att stänga dörren till pojk-, eller flickrummet. Man vill ha sitt eget liv och drar sig till egna kanaler, säger han.

Dialog viktigast

Jonasson poängterar att det väldigt sällan handlar om att barnen ägnar sig åt något olagligt, skadligt eller farligt. En bild som även Hanna Thermaenius delar.

– För barnen är det digitala en förlängning av den fysiska vardagen. Det är samma sak, de båda världarna går sömlöst in i varandra. En del föräldrar har inte vuxit upp med det digitala på det sättet. För barnen är det samma vardag.

Thermaenius säger att det viktigaste för oroliga föräldrar är att prata med sitt barn.

– Det är viktigt även om det är saker som man inte pratat om tidigare. Att barnen vet att de alltid kan komma och prata även om det blir klurigt, att de vet att det som hänt inte är deras fel.

Yngre barn har sämre impulskontroll vilket ökar risken för att hamna i situationer man först inte tänkt sig.

– Man ska inte skam-, eller skuldbelägga, utan vara tydlig med att man ska gå till en vuxen om det blir fel, säger Hanna Thermaenius.

"Pirr och nyfikenhet"

Både Thermaenius och Jonasson säger att det inte finns fog för den oroliga föräldratanken att ens barn konsumerar porr och våld i smyg.

– Det är klart att det finns barn som gör det, men det hör till ytterligheterna. Yngre barn kommer alltid att drivas av pirr och nyfikenhet. Det har inget med internet att göra, säger Hanna Thermaenius.

Internetstiftelsens skriver i sin rapport att 36 procent av 00-talisterna svarat att de har porrsurfat någon gång under det senaste året. Och även om Thermaenius inte vill trycka på larmknappen finns det områden där hon tycker att föräldrar behöver vara vaksamma.

– Konsekvenserna av nyfikenhet kan bli desto lurigare i och med att det är på nätet, där bilder eller inlägg kan sparas och spridas, säger hon och fortsätter:

– Men barnen sitter inte och porrsurfar hela tiden. Det som de gör i vardagen gör de också på nätet. Håller kontakten, kollar på film, kollar på roliga klipp.

Fakta: Att tänka på i sociala medier

En grundregel är att inte ge ut information du inte vill att andra ska känna till. Fråga dig själv om det okej att folk exempelvis vet var du jobbar, var du går i skolan, vilket kön du har eller när du är född.

Många sociala medier ber om uppgifter som telefonnummer. Har du hemligt nummer är det värt att tänka ett extra varv.

Ha ett säkert lösenord som du inte lämnar ut.

Källa: ESET, MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!