Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nedgång i svensk demokrati: "Oroväckande"

Sverige ligger fortsatt i toppskiktet – men backar inom vissa områden när demokratin i världens länder rankas, enligt en ny rapport.
–Det är oroväckande tendenser, säger Michael Runey, rådgivare på organisationen Idea.

Det svenska valsystemets trovärdighet rankas högt, men Sverige ser nedgångar i demokratin på andra områden, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Det svenska valsystemets trovärdighet rankas högt, men Sverige ser nedgångar i demokratin på andra områden, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Demokrati2023-11-02 05:00

Demokratin är satt under press. För sjätte året i rad är antalet länder med nedgångar i demokratin fler än de länder som gjorde demokratiska framsteg. Det enligt en ny rapport från den mellanstatliga organisationen Idea (Institute for Democracy and Electoral Assistance).

– Vi har inte sett någon vändning och detta gäller hela världen. Något som var oväntat var att vi också kunde se nedgångar i länder som historiskt sett varit jättestarka, högpresterande demokratier – till och med i Sverige, säger Michael Runey, rådgivare på Idea.

– Det är oroväckande tendenser. Regeringar måste ta det på allvar och skydda centrala demokratiska institutioner både här i Sverige, i Europa och världen runt, tillägger han.

"Måste vara vaksam"

Sett till helheten ligger Sverige fortsatt i toppskiktet bland världens demokratier. Vi är exempelvis bäst av de undersökta länderna när det kommer till representation – ett mått på valsystemets trovärdighet – och hamnar på en femteplats när det kommer till rättssäkerhet.

De dystra tendenserna syns i stället när det kommer till deltagande, som mäter hur involverade medborgarna är i demokratiska uttryck under och mellan val, till exempel genom engagemang i civilsamhället. I den kategorin, där Sverige låg i topp 2017, får vi nöja oss med en trettondeplats efter att ha halkat ned sju placeringar sedan fjolårets rapport.

– Det är en nedgång. Det är inte någon kris, men det är märkvärdigt för Sverige har varit på en jättehög nivå i många, många år. Det är inte någonting som säger att demokratin i Sverige håller på att gå sönder, men man måste alltid vara vaksam, säger Michael Runey.

Färre med i facket

Nedgången kopplas till ett fallande samhällsengagemang hos svenskarna. Den faktor som framför allt pekas ut är ett minskat svenskt deltagande i organisationer som politiska partier, ideella föreningar och fackförbund.

– Till exempel har vi sett under många år att färre och färre går med i fackförbund i Sverige. Under pandemin var det också stora problem med finansiering och färre som blev medlemmar i ideella organisationer.

För fackförbundens del har stigande konsumentpriser och krympande reallöner lett till dyra medlemskap, vilket påverkar låginkomsttagarna, enligt rapporten.

Nedgång i yttrandefrihet

Sverige sällar sig också till de många länder runt om i världen som enligt Idea ser en nedgång i medborgerliga rättigheter, såsom yttrandefrihet. Detta betyder dock inte alltid att ett lands regering bär skulden, enligt Michael Runey. I stället kan det handla om vad han beskriver som ett "problem med diskussionsfrihet".

– När folk känner att de inte kan dela sina politiska eller samhällsviktiga åsikter med sina vänner eller ute i allmänheten, det är det fenomenet som vi har sett i Sverige när det gäller yttrandefrihet, säger han och tillägger:

– Kanske beror det på politiska polariseringar och det är något som både publiken och politiker är skyldiga att reparera.

Fakta: Demokratin i världen

Demokratins tillstånd i världen fortsatte att försvagas 2022. I hälften av länderna som omfattas av rapporten sågs nedgångar i minst en demokratiindikator.

I rapporten har demokratin mätts utifrån fyra kategorier: representation, rättigheter, deltagande och rättsstatsprincipen. Resultaten baseras på insamlad data om 174 länder under de senaste 48 åren.

De länder där utvecklingen gått mest bakåt de senast fem åren är Benin, Burkina Faso, Tchad, Guinea, Mauritius, Tunisien, Belarus, El Salvador, Nicaragua, Afghanistan och Myanmar.

Bland ljusglimtarna sågs en viss förbättring i kampen mot korruption, speciellt i Afrika, Asien, Stillahavsområdet samt Europa.

Källa: Rapporten "The Global State of Democracy 2023", Idea

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!