Ökningen är oroväckande enligt Heléne Norder, professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.
"Det är oroande eftersom vi är uppe i fem gånger lägstanivån, och det innan skolorna har kommit i gång ordentligt. Det betyder att vi har en spridning runt om i Göteborg, även om den inte är stor", säger hon i ett pressmeddelande.
Kopplingen mellan smittspridningen och virusförekomsten i avloppsvatten har gjorts på flera håll i Sverige under pandemin. I Göteborg har Heléne Norder och en grupp virologer följt nivåerna sedan i februari förra året.
Halterna började minska i mitten av maj och var som lägst under första halvan av juli. Sedan dess syns en gradvis ökning.
Även med ökningen är nivån än så länge dock bara omkring en tiondel av toppnoteringen från den andra vågen av pandemin.
Forskarna har tidigare konstaterat att en ökad virusförekomst i avloppsvattnet kan kopplas både till ökad smittspridning och ökad belastning på vården.
"Innan vi hade vaccin såg man efter någon vecka effekter inom vården, nu får vi se hur det blir med det, det beror på hur många som vaccinerat sig då de troligtvis inte kommer att behöva sjukhusvård om de blir smittade", säger Heléne Norder.