Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Restriktioner kan snart vara på väg tillbaka

Regeringen och Folkhälsomyndigheten planerar för nya smittskyddsåtgärder. Redan nästa vecka kan de allmänna råden återinföras.
–Vi står inför en oviss vinter, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid pressträffen där de informerade om planerna på nya smittskyddsåtgärder.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid pressträffen där de informerade om planerna på nya smittskyddsåtgärder.

Foto: Duygu Getiren/TT

Coronaviruset2021-12-02 07:41

– Även i Sverige ser vi nu att smittspridningen ökar, om än på betydligt lägre nivåer än tidigare under pandemin, säger socialministern.

Samtidigt har nya virusvarianten omikron dykt upp vilket manar till ytterligare försiktighet.

– Vi kan relativt snart bli tvungna att vidta ytterligare åtgärder, säger Hallengren.

Redan nästa vecka kan nya restriktioner införas i form av de allmänna råd som tidigare gällt, meddelar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Allmänna råd tillbaka

Lena Hallengren poängterar att en smittskyddsåtgärd kan vara alltifrån allmänna råd som handlar om allas skyldighet att motverka smittspridning till väldigt ingripande åtgärder som betyder att människor behöver ställa om sina liv.

– Den dramatiken ser jag inte framför mig nästa vecka, utan vi vill vidta åtgärder som gör att vi förändrar beteendet, som gör att vi motverkar smittspridningen, men som har så liten negativ uppsida som möjligt. Men det är utvecklingen som avgör vilka åtgärder som kommer att behöva jackas in, säger socialministern.

I ett första steg handlar det om att alla vuxna uppmanas att bland annat hålla avstånd, undvika trängsel och använda munskydd i kollektivtrafiken.

Arbetsgivare ska återigen göra det möjligt för anställda att arbeta hemifrån, men även se till att undvika större samlingar och att personal kan hålla avstånd på arbetsplatsen.

"Inte akut"

Ökar smittan trots detta kan det bli fler åtgärder.

– Det är för att bromsa den ökning som vi sett den senaste tiden, säger Tegmark Wisell.

– Läget är inte akut, men så pass allvarligt i vissa regioner att det kan behövas nya åtgärder, säger hon.

Ännu har inte den ökade smittspridningen lett till någon kraftigt ökad belastning inom vården, säger Karin Tegmark Wisell.

– Vi har haft ett framgångsrikt vaccinationsprogram och det är därför det varit relativt lugnt det senaste halvåret. Men det är fortfarande för många ovaccinerade. De har en förhöjd risk att hamna på iva.

Tegmark Wisell betonar att åtgärderna ska vara "proportionerliga".

– Konsekvenserna av att införa hårda restriktioner får också stora baksidor och det är där vi pratar om proportionaliteten, säger Tegmark Wisell.

Ingen ensam jul

Regeringen ska nu analysera FHM:s förslag och skyndsamt återkomma med besked, säger Hallengren. Regeringen kommer även, vilket redan är känt, i närtid att remittera ett förslag om vaccinationsbevis på exempelvis restauranger och gym.

Socialministern uppmanar på pressträffen folk att testa sig vid symtom, stanna hemma och att vaccinera sig.

TT: Vad säger du till dem som nu är oroliga för kommande åtgärder som innebär ännu en ensam jul?

– Med risk för att man i efterhand blir citerad känner jag mig ganska trygg med att säga att det ska inte vara en ensam jul, det är inte det vi ser framför oss. Men vi behöver se till att vi bromsar smittspridningen, att vi vidtar de åtgärder vi kan med relativ enkelhet och att vi tänker till. Både hur vi beter oss och hur vi minskar våra kontakter och att personer som inte är vaccinerade i extra stor utsträckning följer de råd som funnits sen den 29 september.

Fakta: Folkhälsomyndighetens förslag

Vid en fortsatt ökad smittspridning med påverkan på hälso- och sjukvården ser Folkhälsomyndigheten i ett första skede behov av:

Allmänna råd till individer:

Håll avstånd och undvik trängsel
Välj om möjligt andra färdmedel än kollektivtrafik
Använd munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas

Allmänna råd till arbetsgivare

Möjliggör för anställda att i viss mån arbeta hemifrån
Genomför om möjligt möten digitalt i stället för fysiskt
Undvik större samlingar
Vidta åtgärder för att personal ska kunna hålla avstånd på arbetsplatsen när så är möjligt

Allmänna råd till serveringsställen om trängsel

Allmänna råd till kollektivtrafiken

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!