Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Få avbokar skidresa trots ökad smittspridning

Få tycks tveka att åka till Jämtlandsfjällen trots den snabba smittspridningen av coronaviruset. Destination Funäsfjällen och Skistars anläggningar är helt fullbelagda – och det välkomnas.
–Det är viktigt att folk vågar resa till fjällvärden för det är vår överlevnad på sikt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist.

Destination Funäsfjällen är helt fullbelagda över jul-, nyårs- och trettonhelgerna. Tidigare i år uppmanades skidåkare under sportlovet att hålla en stavlängds avstånd. Nu har både personal och gäster börjat få rutin på att hålla avstånd. Arkivbild.

Destination Funäsfjällen är helt fullbelagda över jul-, nyårs- och trettonhelgerna. Tidigare i år uppmanades skidåkare under sportlovet att hålla en stavlängds avstånd. Nu har både personal och gäster börjat få rutin på att hålla avstånd. Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE / TT

Coronaviruset2022-01-02 12:08

Destination Funäsfjällen hyr ut boenden på flera orter i regionen och har cirka 30 000 bäddar. Alla är belagda just nu. Utöver det finns en rad andra anläggningar och privatägda bostäder som hyrs ut. I stort sett alla gäster kommer från Sverige.

– Med några få undantag är det helt fullbokat. Bokningsläget ligger cirka 30 procent över fjolårets, nu och även framåt i tiden, säger Sigge Jungell som är vd för destination Funäsfjällen.

Skistar har 12 800 bäddar att hyra ut vid sina anläggningar i Åre och Vemdalen, enligt senaste årsredovisningen. Under jul- och nyårshelgen är även de helt fullbelagda, uppger deras vd för Sveriges Radio.

Inte turisterna

Den här veckan har 916 personer testat positivt för covid-19 i region Jämtland Härjedalen, jämfört med 382 veckan innan. Ytterligare flera hundra positiva prov väntas innan dagens analyser är klara. Andelen positiva har ökat från drygt 8 till 17 procent. Men det verkar inte vara turisterna som kommer med smitta.

– Till och med onsdag var 90 procent av de som testade sig boende i regionen, säger Maria Söderkvist.

Spridningen har främst skett bland familjer som firat jul. Kommande dagars smittspårning väntas ge mer fördjupade svar.

De finns inga uppdaterade siffror på hur stor andel omikronvarianten utgör, men smittspårningen tyder på att fler smittas nu än tidigare och att det går snabbt.

– Om någon blir smittad så är det många i hushållet som blir smittade, säger hon.

Kapaciteten har inte räckt till på teststationerna för att testa alla som behövt det under veckan, men det finns PCR-test att hämta upp på apotek eller andra uthämtningsställen.

Få avbokningar

Folkhälsomyndigheten och regionala smittskyddsläkare uppmanar den som planerat en resa och får symtom på covid-19 att inte ge sig iväg. Men i Funäsfjällen är avbokningarna hittills ytterst få.

– Vi tittade senast i går och vi har inte ens tio avbokningar under jul, nyår och trettonhelgen. Vi ser inte något ökat antal avbokningar, säger Sigge Jungell.

Bokar man genom destinationens system får man pengarna tillbaka vid avbokning. Han har inte märkt av någon oro över smittspridning varken bland personal eller gäster. I liftköerna verkar det också flyta på, menar han.

– Både gästen och vi har fått någon form av rutin så sammantaget har vi väldigt lite problem med att gäster inte håller avstånd.

Friluftsfolket festar inte

– Vi informerar ankommande gäster och gäster på plats med skyltar och ordnar kösystem och har olika varianter för att se till att det inte är för mycket folk i butiker till exempel.

De festsugna skidturisterna väljer sannolikt inte Funäsfjällen som präglas av en tydlig inriktning.

– De som kommer till Funäsfjällen är intresserade av friluftsliv, det är kanske inte samma gäst som åker till Åre. Dit kommer ett större antal för fest, stoj och glam, säger Sigge Jungell.

Hälso- och sjukvårdsdirektören är inte oroad över ökad smittspridning i spåren av turismen – utan att vårdpersonalen blir sjuk.

– Min farhåga är att vi får ett stort bortfall så att vi inte kan bemanna, nu har vi personal på plats för att klara den belastning vi har, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!