Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deltavarianten gör läget osäkert

Med en vecka kvar till midsommar understryker regeringen vikten av inte börja tumma på restriktionerna.
–Restriktionerna gäller vaccinerade och ovaccinerade, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressbriefing om pandemiläget.

Socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressbriefing om pandemiläget.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Coronaviruset2021-06-17 13:22

Smittspridningen pågår fortfarande i landet och den mer smittsamma deltavarianten av viruset gör läget mer osäkert, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

– Det får inte bli så att man slarvar med restriktionerna. De måste följas till den dag de upphör. Det viktigaste av allt, stanna hemma vid sjukdomssymtom och glöm inte att testa dig. Smittspridningen är större inomhus så umgås utomhus, det gäller även dig som är vaccinerad, säger Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson instämmer.

– Vi kommer med all sannolikhet få nya utbrott av deltavarianten, men genom att följa restriktioner kan vi förhindra ytterligare samhällsspridning, säger Johan Carlson.

"Annan strategi"

TT: Spridningen av deltaviruset ökar kraftigt i Storbritannien just nu. Hur pass jämförbara är Sverige och Storbritannien när det gäller risk för smittspridning?

– Det är inte helt jämförbart. Storbritannien har haft en stor introduktion av deltavarianten. Man har haft stora kontakter med den indiska kontinenten. Storbritannien har haft en annan strategi, man har haft ett stort fokus på att ge en dos, det ger lägre effekt, säger Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Två doser vaccin ger enligt de studier som gjorts hittills ett gott skydd mot samtliga kända varianter av coronaviruset. I dagsläget är knappt 2,4 miljoner svenskar fullt vaccinerade och Folkhälsomyndigheten bedömer att 75 procent av befolkningen kommer att ha fått minst en dos av vaccin mot covid-19 under andra halvan av juli.

Oklart om barn

TT: Hur ser möjligheten ut för 18-åringar att bli vaccinerade i år?

– Det ligger fast att de ska erbjudas enligt planen, att ha klarat det till slutet av september, säger Johan Carlsson.

TT: Kommer Sverige även att erbjuda vaccin till de som är yngre än 18 år?

– Jag vill inte utveckla det nu. Vi är inne i en intensiv period där vi bearbetar de underlag som finns på andra håll i världen och tittar på etiska frågeställningar. Vi återkommer om det inom de närmaste veckorna, säger Johan Carlson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!