Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt du behöver veta om vaccinationerna

Med början efter höstlovet ska även 12- till 15-åringar vaccineras mot covid-19. Här följer några av de vanligaste frågorna kring dessa vaccinationer.

Vaccinera – eller inte? Frågan om huruvida högstadiebarn ska vaccineras mot covid-19 har varit knepig att utreda.

Vaccinera – eller inte? Frågan om huruvida högstadiebarn ska vaccineras mot covid-19 har varit knepig att utreda.

Foto: Markus Schreiber/TT

Coronaviruset2021-09-17 13:47

Sverige är bland de sista länderna att rekommendera att även 12-15-åringar ska vaccineras mot covid-19. Frågan har varit och är svår. Det uppger både Folkhälsomyndigheten och Barnläkarföreningen, som dock båda landat i att fördelarna med en sådan vaccination överväger nackdelarna.

TT: Vilka vacciner till barnen kommer att bli aktuella?

– Det är de två mRNA-vacciner som är godkända för barn, det vill säga vaccinerna från Pfizer-Biontech och Moderna, säger Per Brolin vid barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad, samt styrelseledamot i Barnläkarföreningen.

TT: Ska jag vaccinera mitt barn, även om det redan har haft konstaterad covid-19?

– Rekommendationen är precis som för de vuxna, det vill säga att man ska vaccinera sig ändå.

Unik situation

TT: Hur säkra är vaccinerna, finns det risk för biverkningar och i så fall vilka?

– Det tycks finnas en viss ökad risk för myokardit (hjärtmuskelinflammation). Fallen har dock varit lindriga. Det finns en bra beredskap att fånga upp eventuella biverkningar genom de system som finns på plats.

"Center for Disease Control and Prevention (CDC) har nyligen presenterat en rapport om vaccinationer av nio miljoner amerikanska barn där man inte noterade några signifikanta allvarliga korttidsbiverkningar", skrev Barnläkarföreningen nyligen.

TT: Det tog åtminstone ett par år innan man upptäckte att fallen av narkolepsi hade ett samband med vaccinationen av svininfluensa. Hur vet man att dessa vacciner inte är farliga på längre sikt?

– Det är ingen som kan se två eller tre år in i framtiden. Vi vet mycket, men jag har absolut respekt för att människor känner en viss tvekan. Samtidigt befinner vi oss i en unik situation och då måste vi vidta de åtgärder som står till buds utifrån det vi vet just nu.

Samma som för vuxna

TT: Hur ska jag tänka om barnet inte vill bli vaccinerat?

– Jag tycker man ska diskutera med sitt barn och det bästa är om man kommer överens, så klart. Barn har naturligtvis olika mognadsgrad och det måste bli en individuell bedömning. Vi inom Barnläkarföreningen är tydliga med att detta är ett erbjudande som bygger på frivillighet.

TT: Mitt barn är vaccinerat, men är ändå snorigt. Bör barnet testa sig för covid-19?

– Rådet just nu är att testa sig vid symtom, oavsett vaccinationsstatus.

TT: Skulle inte dessa vacciner göra större nytta på andra håll i världen?

– Det är en viktig aspekt, men just nu har vi ett överskott av vacciner och produktionen har skalats upp så mycket att det ena inte behöver utesluta det andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!