Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trots regeringens ambition - färre dömda utvisas

Trots regeringens ambition om att utvisa fler brottsdömda blev det färre. Antalet brottslingar som tvingades lämna landet sjönk med 50 personer förra året, enligt polisen.

341 brottsdömda utvisades förra året, 50 färre jämfört med 2022. Arkivbild.

341 brottsdömda utvisades förra året, 50 färre jämfört med 2022. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2024-03-17 10:11

Totalt väntar nu 900 brottslingar på att utvisas på grund av brott, enligt gränspolisen. Det är en ökning från 700 under 2022.

Det handlar om brottslingar som kan ha begått grova brott som våldtäkter, mord, narkotika- och vapenbrott, och som dömts till utvisning.

Ungefär hälften av dem avtjänar fortfarande straff. Andra har efter avtjänat straff placerats i förvar – och det finns också de som släppts på fri fot.

Släpps fria – avviker

Gränspolisens chef Cajsa Velden kan inte svara på hur många som sätts i förvar respektive försätts på fri fot. Men hon säger att det är svårt med de som släpps fria.

– De lever ute i samhället och när vi väl ska hitta dem så har de försvunnit.

I slutet av 2023 var 55 utvisningsdömda efterlysta av polisen.

Totalt skickade polisen under förra året ut 341 utvisningsdömda brottslingar ur landet, vilket var 50 färre än 2022.

Minskningen sker trots Tidöpartiernas ambitioner att utvisa fler brottsdömda, och trots att regeringen har tryckt på polisen för att öka antalet verkställda utvisningsbeslut på grund av brott.

Stora svårigheter

Enligt polisen beror utvecklingen på att en majoritet av ärendena om brottsutvisningar rör nationaliteter dit det är stora svårigheter att verkställa utvisningsbeslut.

Många går helt enkelt inte att utvisa direkt när straffet är avtjänat. Det kan till exempel bero på en väpnad konflikt i hemlandet, eller att landet vägrar att ta emot medborgaren.

Cajsa Velden pekar på Afghanistan som ett exempel.

– Där har vi i dag inte någon relation med talibanerna, och det gör att det är väldigt svårt att knyta kontakt för att lyckas med en verkställighet. I de ärendena når vi inte riktigt framgång.

I dag väntar drygt 100 brottsdömda på utvisning till Afghanistan. Ungefär lika många ska utvisas till Syrien, ett 50-tal till Marocko och runt 40 till Irak.

Att färre brottsdömda utvisades ifjol förklarar Cajsa Velden med att det var ett lägre antal som var aktuella att skicka ut.

– Att det dippar lite 2023 beror inte på att vi inte haft resurser eller prio på uppdraget, utan det är att vi har ett lägre antal ärenden att jobba med som resulterar i att det ser ut som det gör.

Hon säger att antalet kan stiga nästa år när fler avtjänat sina straff.

Reglerna om utvisning på grund av brott skärptes i augusti 2022, med syftet att fler skulle dömas till utvisning.

Fakta: Utvisningar av brottsdömda

2023 utvisades 341 brottsdömda, jämfört med 391 under 2022.

Flest brottslingar utvisades till Rumänien, följt av Polen, Albanien och Irak.

2019 utvisades 600 brottsdömda. Efter det har antalet sjunkit för varje år. Enligt polisen är en förklaring att man fått in färre ärenden om utvisningsdömda.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!