Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre åtalas för spridning av militärhemligheter

Tre personer på olika håll i landet åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. En av dem är en tidigare försvarsanställd från Östersund, som delat med sig av försvarshemligheter på ett nätforum, rapporterar P4 Jämtland.

Tre personer åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Tre personer åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Brott2023-08-27 19:47

Säkerhetspolisen (Säpo) är fåordig om fallen, men uppger att det rör sig om tre personer som i onsdags och torsdags åtalats vid tingsrätterna i Östersunds, Sundsvalls och Örebro.

– Det här är fall i en lång rad av liknande fall, där personer har både åtalats och dömts för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg till TT.

Tolv personer

Enligt P4 Jämtland har totalt tolv personer ställts inför rätta för att ha delat säkerhetsklassad försvarsinformation på ett internetforum. Det är inget Säpo vill bekräfta för TT, men Hultgren-Friberg tillägger:

– Det här hänger samman med flera andra personer som har dömts för samma typ av brottslighet. Det handlar om att man har anskaffat och spridit material som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur.

Enligt P4 var den åtalade personen i Östersund anställd inom Försvarsmakten i början av 2000-talet och en del av det material han har delat ska han ha fått tag på under sin anställning.

70-åring dömdes

Bland liknande fall det senaste året märks ett fall i maj i år, då en man i 50-årsåldern åtalades för samma brott. Han anklagades för att ha drivit en databas som utgjorde grund för utbyte av hemliga uppgifter med andra personer.

Månaden därpå, i juni, dömdes en 70-årig man, även han för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, efter att man under en husrannsakan funnit hemligt och känsligt material om 41 militära försvarsanläggningar i mannens bostad.

Mannen, som beskrivs som intresserad av militärhistoria, ska även ha skapat ett nätforum för likasinnade. Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter, efter att rätten tagit hans ålder och hälsa i beaktande.

Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!