Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Thornberg: Kan finnas fler i gäng än vi trott

Unga, ostraffade pojkar har skjutit eller sprängt på platser i Sverige som de inte har någon koppling till. Det gör att polisen misstänker att det kan finnas fler gängkriminella än man tidigare trott.
–Ostraffade, väldigt unga, individer har blivit betalda för att utföra skjutningar, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-06-29 15:57

2022 sköts fler personer än någonsin tidigare ihjäl i Sverige. 2023 startade med en våldsvåg som skakade hela landet. Sommaren har varit blodig. Personer utan kopplingar till konflikterna har skadats och dödats av förlupna kulor, och skjutningar har ibland skett mitt på dagen på platser fulla med människor.

– Man utövar våld på ett sätt som saknar motstycke på gator och torg. Man drar ofta in unga, säger rikspolischef Anders Thornberg i en intervju.

Kriminaliteten går ner i åldrarna. Det är uppfattningen på fältet efter att straffrabatten för dem över 18 år togs bort. Man får ännu yngre, som får kortare straff, att begå brotten, säger Thornberg.

Anders Thornberg sitter på ett hotell i centrala Visby under Almedalsveckan, klädd i sin polisuniform. Han gestikulerar och visar med armarna hur det ser ut när ett barn skjuter.

– Konsekvensen är att vi får ännu yngre som är ännu mer okontrollerade och som kanske knappt orkar lyfta eller inte kan kontrollera ett automatvapen för det stegrar sig när man skjuter.

Fler gängkriminella

Genom att kartlägga runt 5 000 personer som utsatts för grova våldsbrott eller varit gärningsmän de senaste åren och tittat på deras kontaktnät har Polismyndigheten kommit fram till att det finns runt 31 000 personer i Sverige som har någon sorts koppling till kriminella gäng.

Och polischefen befarar att den siffran kanske inte räcker.

– Det kan vara ännu fler. Vi har sett i ett par fall nyligen i Stockholm där det dykt upp helt ostraffade, väldigt unga, individer från andra delar av Sverige som blivit betalda för att utföra skjutningar, sprängningar, våldsdåd eller narkotikaaffärer i Stockholm eller på andra ställen.

Tre personer om dagen beräknas ansluta till gängen och polischefen ser i nuläget inget slut på våldet.

– Så länge vi inte kan stoppa nyrekryteringen och att fler kommer in i verksamheten än de som inkapaciteras av samhället så kommer det här fortsätta.

"Nya sätt att jobba"

Men det finns ljuspunkter. Thornberg pekar bland annat på att polisen och åklagarmyndigheten nu samarbetar på ett nytt sätt. Fler personer döms och fler grips. 40–50 grova våldsbrott bedöms ha stoppats bara i år. Ledarna som styr har identifierats av polisen som samverkar med myndigheter som Skatteverket, tullen och Kronofogden för att sätta dit dem.

TT: Varför har ni inte arbetat såhär tidigare?

– För att vi aldrig har mött en sådan hänsynslöst kriminalitet på det sättet, och modellen med organisation för hela rättssystemet är inte riggad för att möta en sådan omfattande kriminalitet.

– Vi har fått hitta helt nya sätt att jobba för det går så snabbt. När vi märker att kriminella gör en förändring förändrar vi direkt för att möta samma dag, säger Thornberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!