Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Sopdrottningen" i rätten för Think Pink-härvan

Think Pink tog betalt för att sortera avfall, men i stället dumpade bolaget hundratusentals ton avfall på 21 platser i Sverige, hävdar åklagaren. Nu har rättegången om Sveriges största miljöbrottshärva inletts. I centrum står bolagets vd Bella Nilsson, känd som "Queen of trash".

Bella Nilsson, vd för det numera konkursade Think Pink, anländer med advokat Thomas Olsson till Attunda tingsrätt.

Bella Nilsson, vd för det numera konkursade Think Pink, anländer med advokat Thomas Olsson till Attunda tingsrätt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2024-09-03 10:28

Det som beskrivs som Sveriges största miljöskandal har till sist landat i domstol, då den nära 100 dagar långa huvudförhandlingen om Think Pink-härvan på tisdagen inleddes i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Elva personer står åtalade i målet men det var vd:n känd som Bella Nilsson, ansiktet utåt för numera konkursade Think Pink, som var tydlig huvudperson den här dagen.

Svarar inte på frågor

Iförd ett par stora mörka solglasögon anlände hon sist av alla till rätten och det uppstod en smärre kalabalik då fotografer och journalister trängdes för att komma fram till den så kallade Sopdrottningen.

Nilsson, som numera har bytt namn, svarade dock inte på några frågor utan föste bara undan reportrarnas mikrofoner och gick in i rättssalen.

Likt de andra tio nekar hon till brott.

Bland övriga tilltalade finns Bella Nilsson tidigare make Thomas Nilsson, som hon grundade bolaget med, samt tv-profilen Leif-Ivan Karlsson.

De elva tilltalade misstänks ligga bakom en illegal dumpning av hundratusentals ton avfall på 21 platser i Mellansverige mellan 2015 och 2020. Soporna, främst bygg- och rivningsavfall, skulle sorteras men krossades i stället och lades på hög eller grävdes ned, enligt åtalet.

Avfallet har bland annat lämnats i närheten av vattenskyddsområden, oskyddade dagvattenbrunnar, bostäder och strandskyddade områden.

Under tisdagens förhandling förevisade åklagarna flygbilder över flera av platserna, där Think Pinks illrosa sopsäckar syns sticka upp här och var i de vidsträckta sopsamlingarna.

– Som ni såg så är det oerhörda mängder avfall på några av platserna, säger åklagare Lise-Lotte Tegler till TT efter tisdagens förhandling.

Fara för miljön

Avfallet har varit farligt såväl för miljön som för människors hälsa.

– Redan nu finns det föroreningar i mark och vatten från de här stora avfallsanläggningarna. Under flera års tid kommer det här kunna leda till skada för både människor och djur, eller för all framtid på vissa ställen, säger Tegler.

Hon vill inte uttala sig om vad åklagarsidan kommer yrka på för straff, men framhåller att det inte är fråga om bötesnivå för någon av de elva.

– Det här är ett mycket grovt miljöbrott, och för det har vi fängelse i straffskalan.

Omfattande skadeståndsanspråk riktas även mot de tilltalade i målet. Notan landar enligt TV4 Nyheterna på totalt 262 miljoner kronor.

Fakta: Största miljömålet i Sverige

Åtalet mot de elva personerna i Think Pink-härvan är det största miljöbrottsmålet som hamnat i svensk domstol. Förundersökningen består av omkring 50 000 sidor.

Platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner. Det är Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

Fem av de åtalade misstänks för grovt miljöbrott. Fyra av dessa misstänks även för ekonomisk brottslighet.

En person är åtalad för medhjälp till grovt miljöbrott och övriga fem i målet misstänks för miljöbrott av normalgraden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!