Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slog till mot 34 adresser: "Stora vapenbeslag"

Start- och gaspistoler köps lagligt inom EU, smugglas till Sverige och byggs om till skarpa skjutvapen som används för att döda. Tack vare ett nytt knep kunde Tullverket och polisen i en synkroniserad insats slå till mot 34 adresser och ta ett stort antal vapen i beslag.

Gasvapen beslagtagna av Tullverket vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Gasvapen beslagtagna av Tullverket vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Foto: Tullverket

Brott2024-06-29 17:09

På tisdagen och onsdagen genomfördes husrannsakningar över hela Sverige. På sammanlagt 34 adresser beslagtogs 45 vapen, varav 29 start- och gasvapen och ytterligare 16 där vapentypen ännu inte fastställts.

34 personer misstänks nu för smuggling och vapenbrott.

– Det är stora vapenbeslag. Vi har även tagit telefoner, så det kan bli ringar på vattnet och fler som dras in, säger Isabel Thorén, chef för Nationellt skjutvapencenter som drivs av polisen och Tullverket.

Myndigheterna tror att det bland de nu misstänkta finns såväl preppers och vapenintresserade som vapensmeder som yrkesmässigt konverterar pistolerna till dödliga skjutvapen och säljer dem vidare till kriminella.

– Det sitter gäng i Sverige och köper upp vapen i hundratal, säger Thorén.

30 procent

Tullverket uppskattar att 30 procent av alla vapen som cirkulerar i gängkriminella kretsar är just konverterade start- och gaspistoler som med enkla medel byggs om till skarpa skjutvapen.

Förra året beslagtogs över 250 stycken och över 50 skjutningar kunde kopplas till de konverterade pistolerna.

Problemet, säger Jesper Liedholm, sakkunnig vid Tullverket, är att vapnen som är licenspliktiga i Sverige säljs fritt till vem som helst över 18 år i en rad EU-länder. Tack vare den fria rörligheten behöver varorna således inte deklareras för Tullverket.

Veckans insats kom till efter att Tullverket med hjälp av den franska tullmyndigheten begärt ut kunduppgifter från en fransk näthandel och på så vis fått kännedom om köpare i Sverige.

Handlat vapen

– Det här är en flerstegsraket där vi försöker påverka marknaden och ta hjälp av myndigheter för att kartlägga handeln och sedan agera – dels för att få bort vapnen i cirkulation i Sverige, men också med avsikten att få flödet att upphöra, säger han.

Ett nytt tillvägagångssätt som är här för att stanna, enligt kollegorna.

– Det här är bara en butik i Frankrike. Det finns fler butiker i Frankrike och fler butiker i andra länder som säljer de här vapnen över internet, säger Isabel Thorén.

Det kommer att bli fler liknande insatser framöver?

– Det viktiga budskapet till den som sitter och kollar på de här vapnen är att även om du lyckas få hem vapnet så är det stor risk att myndigheterna kommer och knackar på din dörr, säger Jesper Liedholm.

Fakta: Start- och tårgasvapen

Med tårgasvapen avses pistoler, revolvrar och andra anordningar som:

Kan laddas med patroner utan projektil men innehållande ett tårretande ämne avsett att drivas ut med krutladdning,
har gasutströmning helt eller i huvudsak framåt i pipans riktning,
samt har någon typ av spärrning i pipans lopp för att förhindra skjutning med skarp ammunition/utskjutande av projektiler.

Med startvapen avses pistoler, revolvrar och andra anordningar som

kan laddas med start-/knallpatroner utan projektil eller verkansdel innehållande en krutladdning vars enda syfte är att avge en mynningsknall,
samt har gasutströmning i annan riktning än framåt/i pipans riktning.

Källa: Nationellt forensiskt centrum, NFC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!